Kezdőlap Hírek

Kullancsveszély – hol fenyeget leginkább Magyarországon?

8665

Az utóbbi évek időjárása segítette a vérszívók, elsősorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon – állapította meg a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület nemrégiben végzett kutatásában.

A vérszívók számának növekedése következtében nőtt az általuk terjesztett fertőzések, köztük a Lyme-kórban megbetegedettek száma is – írták.

Hazánkban évről évre nő a kullancsveszélyes területek száma. Ezek a kis ízeltlábúak a közhiedelemmel ellentétben nem rovarok, hanem inkább a pókokkal állnak közelebbi rokonságban. A kullancsok kedvenc élőhelyei dús aljnövényzettel borított, magas páratartalmú helyek, de szélsőséges esetben akár egy nagyvárosi parkban, vagy a járdasziget maroknyi fűcsomójában is eléldegélhetnek, hogy aztán a megfelelő pillanatban gyanútlan áldozatukra mászhassanak.

A kullancscsípés általában veszélytelen és hamar gyógyul, de néha súlyos betegségek kórokozói is szervezetünkbe kerülhetnek általa. Minden ötödik kullancs hordozza a kezelés nélkül halálos kimenetű Lyme-kór baktériumait, és egyre növekvő hányaduk terjeszti a nem kevésbé súlyos agyhártya- és agyvelőgyulladást.

Hogyan távolítsuk el?

A kullancs eltávolítására legalkalmasabb szerszám a patikákban kapható kullancscsipesz. Ennek hiányában megteszi bármilyen egyéb eszköz, mellyel meg tudjuk ragadni az élősködő szívó szájszervét, és egyetlen, határozott mozdulattal kiránthatjuk.

Soha ne kenjük be semmivel a bőrbe fúródott kullancs feje körül, mert az így odakerülő zsír, ecet vagy krém hatására az állat fuldokolni kezd, és első dolga lesz gyomortartalmát a gazdaszervezetbe öklendezni. Nem árt tudni, hogy a Lyme-kór baktériumai éppen itt, a kullancs gyomrában élnek legnagyobb számban. Pont emiatt nem ajánlatos a potrohát összenyomni sem.

Ha az állat feji része beszakadna, ne essünk kétségbe. Idővel  – a szálkához hasonlóan – magától kilökődik.

Kullancsfertőzött területek Magyarországon

A kullancsok érési fázisának megfelelően évente kétszer (április-májusban és augusztus-szeptemberben) tapasztalható nagyobb csúcs. Ha az említett hónapokban tervez kirándulást, érdemes előre tájékozódni az úti cél fertőzöttségét illetően. Ezen a térképen megfigyelhető, hogy fertőzött kullancsok legmagasabb arányban az ország nyugati, délnyugati vidékein, illetve az Északi-középhegységben (főleg a Cserhát területén) fordulnak elő.

Forrás: koponyeg.hu

Erősen kullancsfertőzött területnek számít a Zalai-dombság, a Somogyi-dombság, a Kemenshát és Kemenesalja, valamint egész Vas és Zala megye. Budapest és az Alföld az enyhén fertőzött, illetve a nem fertőzött kategóriába tartozik, de természetesen itt sem árt az óvatosság. Ha a kullancscsípést követően szokatlan bőrtünet vagy magas láz jelentkezik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

kullancs-terkep
Kullancsveszély térkép

 

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email