Magyarország nevének említésekor gyakran szóba kerülnek a hazánkkal kapcsolatba hozható hungarikumok, melyek a külföldi és belföldi turizmusra jelentős hatással vannak.
Ki ne ismerné például a hortobágyi pusztát leeső állal bámuló, odahaza magashegységi tájhoz szokott svájci turistákat? Vagy a messze földön híres magyar ételeket kóstolgató, és fényképezőgépükkel vadul kattintgató japán kirándulókat? De mik is azok a hungarikumok? Milyen kritériumoknak kell megfelelniük, hogy hivatalosan is büszkék lehessünk rájuk?
Hogyan válhat valami hungarikummá?
A hungarikumok a magyar nemzeti értékeken belül olyan értékek, amelyek léte megőrzendő és egyedülálló. A nemzeti tudat erősítésének céljából fontos ezek összegyűjtése, védelme és dokumentációja. Fontos, hogy nemzeti értékeinket széles körben ismerjék idehaza és külföldön is, ezzel is hozzájárulva a belföldi turizmus erősítéséhez.
Egy új érték hungarikummá nyilvánítására bárki tehet javaslatot. A folyamatot a Nemzeti Értékpiramis ábrázolja. A nemzeti értékek felterjeszthetőek a Hungarikum Bizottság általi elbírálással a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.
Ezen elv alól kivételt a törvény erejénél fogva hungarikummá minősített 12 érték képez: hungarikumok az UNESCO világörökségi helyszínek és a szellemi kulturális örökség területéről.
Hungarikumok jelenleg
A Hungarikumok Gyűjteményében található hungarikumok az alábbi szakterületi kategóriákba sorolhatóak:
- a) Agrár- és élelmiszergazdaság
- Pálinka
- Törkölypálinka
- Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
- Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
- Hízott libából előállított termékek
- Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
- Szikvíz
- Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
- PICK Téliszalámi
- Magyar akác
- Magyar akácméz
- HERZ Classic téliszalámi
- Makói hagyma
- Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
- Magyar szürke szarvasmarha
- Unicum keserűlikőr
- Debreceni páros kolbász
- Fröccs
- Alföldi kamillavirágzat
- Kürtőskalács
- b) Egészség és életmód
- Béres csepp és Béres Csepp Extra
- ILCSI szépítőfüvek natúrkozmetikai termékek
- Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer
- A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat
- c) Épített környezet
- d) Ipari és műszaki megoldások
- Kürt Adatmentés
- Zsolnay porcelán és kerámia
- Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában
- e) Kulturális örökség
- A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
- Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
- Solymászat mint élő emberi örökség
- A Matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
- Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
- Hollókő ófalu és környezete
- Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
- Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
- Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
- Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
- A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
- Herendi porcelán
- Magyar operett
- Kassai-féle lovasíjász módszer
- Halasi csipke
- Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
- 100 Tagú Cigányzenekar – A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata
- Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
- Klasszikus magyar nóta
- Zsolnay Kulturális Negyed
- Tárogató
- Vizsolyi Biblia
- IX-XI. századi Magyar íj
- f) Sport
- Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve
- g) Természeti környezet
- Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
- h) Turizmus és vendéglátás
- Karcagi birkapörkölt
- Gundel örökség – Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem
- Bajai halászlé