Kezdőlap Hírek

Hungarikumok – hazánk büszkeségei

22973

Magyarország nevének említésekor gyakran szóba kerülnek a hazánkkal kapcsolatba hozható hungarikumok, melyek a külföldi és belföldi turizmusra jelentős hatással vannak.

 

 

Ki ne ismerné például a hortobágyi pusztát leeső állal bámuló, odahaza magashegységi tájhoz szokott svájci turistákat? Vagy a messze földön híres magyar ételeket kóstolgató, és fényképezőgépükkel vadul kattintgató japán kirándulókat? De mik is azok a hungarikumok? Milyen kritériumoknak kell megfelelniük, hogy hivatalosan is büszkék lehessünk rájuk?

Hogyan válhat valami hungarikummá?

A hungarikumok a magyar nemzeti értékeken belül olyan értékek, amelyek léte megőrzendő és egyedülálló. A nemzeti tudat erősítésének céljából fontos ezek összegyűjtése, védelme és dokumentációja. Fontos, hogy nemzeti értékeinket széles körben ismerjék idehaza és külföldön is, ezzel is hozzájárulva a belföldi turizmus erősítéséhez.

Egy új érték hungarikummá nyilvánítására bárki tehet javaslatot. A folyamatot a Nemzeti Értékpiramis ábrázolja.  A nemzeti értékek felterjeszthetőek a Hungarikum Bizottság általi elbírálással a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

Ezen elv alól kivételt a törvény erejénél fogva hungarikummá minősített 12 érték képez: hungarikumok az UNESCO világörökségi helyszínek és a szellemi kulturális örökség területéről. 

Hungarikumok jelenleg

A Hungarikumok Gyűjteményében található hungarikumok az alábbi szakterületi kategóriákba sorolhatóak:

  1. a) Agrár- és élelmiszergazdaság
  2. Pálinka
  3. Törkölypálinka
  4. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
  5. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
  6. Hízott libából előállított termékek
  7. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
  8. Szikvíz
  9. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
  10. PICK Téliszalámi
  11. Magyar akác
  12. Magyar akácméz
  13. HERZ Classic téliszalámi
  14. Makói hagyma
  15. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
  16. Magyar szürke szarvasmarha
  17. Unicum keserűlikőr
  18. Debreceni páros kolbász
  19. Fröccs
  20. Alföldi kamillavirágzat
  21. Kürtőskalács
  1. b) Egészség és életmód
  2. Béres csepp és Béres Csepp Extra
  3. ILCSI szépítőfüvek natúrkozmetikai termékek
  4. Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer
  5. A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat

 

  1. c) Épített környezet
  1. d) Ipari és műszaki megoldások
  2. Kürt Adatmentés
  3. Zsolnay porcelán és kerámia
  4. Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában

 

  1. e) Kulturális örökség
  2. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
  3. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
  4. Solymászat mint élő emberi örökség
  5. A Matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
  6. Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
  7. Hollókő ófalu és környezete
  8. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
  9. Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
  10. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
  11. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
  12. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
  13. Herendi porcelán
  14. Magyar operett
  15. Kassai-féle lovasíjász módszer
  16. Halasi csipke
  17. Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
  18. 100 Tagú Cigányzenekar – A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata
  19. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
  20. Klasszikus magyar nóta
  21. Zsolnay Kulturális Negyed
  22. Tárogató
  23. Vizsolyi Biblia
  24. IX-XI. századi Magyar íj

 

  1. f) Sport
  2. Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve
  1. g) Természeti környezet
  2. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
  1. h) Turizmus és vendéglátás
  2. Karcagi birkapörkölt
  3. Gundel örökség – Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem
  4. Bajai halászlé

 

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email