Kezdőlap Szabadidő

Siklós

1605

siklos-0Siklós! Emlékeink között kutatva vajon mi jut eszünkbe, ha kimondjuk ezt a szót? Egy osztálykirándulás, borozgatás baráti társasággal egy tenkes-hegyi pincében, egy kiváló koncert, színházi előadás a vár tövében, egy lazító nap a Thermálfürdőben? Csak néhányat említettem azokból az eseményekből, mely Önnel történt vagy történhet talán az idei évben!

A baranyai település a Dráva-medencében terül el, csodálatos természeti környezettel és mediterrán klímával hívogatja a látogatókat, de nemcsak természeti, hanem kulturális, turisztikai és gazdasági szempontból is meghatározó szerepet tölt be a térségben.

A rómaiak is szívesen telepedtek le a hegység közelében, villákat, lakóépületeket építettek és művelték a kerteket, szőlőültetvényeket. A római kori Serena (Siklós) dombján épült őrtorony vigyázta a várdomb alatt elkanyarodó, nyugat felé húzódó hadiutat, melyen a népvándorlás kori népek, majd a tatár, török seregek özönlöttek be Dunántúlra. A település neve okleveleken legelőször 1190-ben fordult  elő mint Suklos és Soklos, a város történelme pedig egybeolvadt a váréval.

Siklósi vár
Siklósi vár

A Siklósi vár a mai napig fontos turisztikai célpontja a városba látogató turistáknak. Nemcsak védelmi, hanem harcászati célokat is szolgált, továbbá a korszak legjelentősebb főúri családjainak is birtokközpontja volt. A vár az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény. 1294-ből származó oklevelek említik már az építményt. A törökök rövid ostromot követően 1543-ban elfoglalták a várost, és a várat is egyaránt. Ezt követően 143 évig maradt török kézen.
A belső vár körül 6 hektárnyi várkerület fekszik, mely nyáron koncerteknek és az évről évre megrendezésre kerülő Szüreti Csirkepaprikás Fesztiválnak ad otthont. Szórakoztató programok, komoly- és könnyűzenei koncertek, nyári színházi előadások, állandó és időszakos kiállítások várják látogatókat a várban. Érdemes körbesétálni a felújított gyilokjárón, ahonnan csodás panoráma nyílik a Tenkes-hegyre és a hívogató pincékre egyaránt.
Majdnem másfél évnyi felújítás követően 2011. tavaszán került ismét átadásra a vár, a rekonstrukciós munkálatok pályázati támogatásnak köszönhetően, 1,5 milliárd forint valósult meg.

A kulturális utazásunk Siklóson ezzel nem ér véget. Siklós több templommal és egy törökkori emlékkel is büszkélkedhet. A városháza szomszédságában található Malkocs bej dzsámit Malkocs bej emeltette 1543 és 1565 között. Az idő múlásával állaga nagyon megromlott és felújításra szorult. A munkálatok színvonalát Europa Nostra-díjjal is elismerték. A dzsámi berendezését a török állam néprajzi múzeumából kapott tárgyak ékesítik. Napjainkban nemcsak múzeumként, de imaházként is funkcionál.

Máriagyűdi kegytemplom
Máriagyűdi kegytemplom

A vallási turizmus is említésre méltó a településen, hiszen Magyarország egyik legjelentősebb zarándokhelye a Siklóshoz tartozó Máriagyűdön található. A barokk stílusú templom a Mária-jelenések miatt már régóta zarándokhely. 2008-an a pápától Basilica Minor, azaz kis bazilika rangot kapott.
A kegytemplom amellett, hogy búcsújáróhely, a hazai szent helyeket összekötő, El Camino-hoz hasonló Magyar Zarándokút végpontja is egyben. A 420 km hosszú Zarándokút Esztergomból egészen Máriagyűdig kapcsolja össze az ország szent helyeit.
Ha aktív kikapcsolódásra vágyunk érdemes végigmenni a Csodabogyó-tanösvényen, mely a Kegytemplom lábától indul, és 2,5 km hosszú ösvényen kalauzolja végig a kirándulókat. Útközben tájékoztató táblák segítségével kaphatunk információt a Tenkes hegy természeti kincseiről, az erdő növény- és állatvilágáról egyaránt. A tanösvényen kilátótorony, végállomásán tűzrakó- és pihenőhely is található.

Malkocs Bej Dzsami
Malkocs Bej Dzsami

Kirándulás mellett lovaglási lehetőség is adódik, ugyanis városunkban meghatározó szerepet játszik a lovaglás, a lovas hagyományok ápolása. Lehetőség van csoportok és egyéni vendégek részére egyaránt lovaskocsikázásra, lovaglásra, íjászkodásra és kézműves foglalkozáson, csikós-és huszárbemutatón való részvételre.

Aki két keréken szeretné bejárni a régiót, annak ajánljuk a Három folyó kerékpáros túraútvonalat, mely Barcstól egészen Mohácsig húzódik, így ez az ország leghosszabb kerékpáros útvonala.

A város kiváló programkínálata is szórakozást biztosít minden korosztály számára, legyen szó egy színházi előadásról vagy akár egy koncertről. Borversenyek, kézműves vásárok, szüreti felvonulások, irodalmi estek, a minden évben megrendezésre kerülő Szüreti Csirkepaprikás Fesztivál kiváló időtöltést jelent az érdeklődők számára.

Gasztronómiai kirándulásunkat a Tenkes-hegy boros pincéinél folytathatjuk, hiszen a klíva és a megfelelő termőtalaj kiváló minőségű borok termelésére ad lehetőséget. A szőlőtermesztés kultúrája már a kelták és a rómaiak idején is elterjedt volt. A hegyoldalban főként a fehérborokat termelnek, a legelterjedtebb szőlőfajta az Olaszrizling. Emellett a Chardonnay, a Tramini, a Muskotály és a Rajnai Rizling is nagy népszerűségnek örvendenek a borkedvelő körében. A település a rosé- és vörösborok készítésében is élen jár, legkedveltebb vörösbor a Portugieser.

Siklósi Thermal Spa
Siklósi Thermal Spa

A Siklósi Thermal Spa nemcsak a nyári hőségben, de hideg téli napokon is élvezetessé teszi napját. Szaunavilág, sóbarlang, gőzfürdő, élményelemekkel gazdagított gyermek- és élményfürdők, hideg és meleg vizes medencék, sportpályák várják egész évben a kikapcsolódni vágyókat.

Forrás: www.siklos-mohacs.hu

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .