Kezdőlap Életmód

Narancsbőr – milyen csodaszerek tüntetik el?

2982

A narancsbőr a hölgyek ádáz ellensége. Legfőképp a strandszezon előtt tud kellemetlen lenni, és nők tömegét tántorítja el az önfeledt napozás és fürdőzés élményétől. Kiszimatolta ezt egy nagy rakás élelmes csaló is, és egyre másra tűnnek fel a narancsbőr ellenes szerek.
Kész fegyverarzenál ez, de ha abban reménykedünk, hogy ezek majd eltüntetik a bőr esztétikai hibáit, nagy tévedésben vagyunk.

Egyáltalán mi ez? Mitől alakul ki narancsbőr?

A nők több mint 90 százaléka tapasztalta már a problémát. A narancsbőr közvetlen oka a szervezetben fel nem használt cukor zsírként való elraktározódása a bőr sejtjeiben és a kötőszövetekben.  Kialakulásához szükséges egyfajta vér- és nyirokkeringési funkciózavar, melynek következtében a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közé, mint amennyi visszaszívódni és elszállítódni képes. Ez pedig ödémák létrejöttéhez vezet.Narancsbőr

A helytelen életmód szerepe kulcsfontosságú. Sokkal nagyobb eséllyel alakul ki narancsbőr akkor, ha nem fordítunk kellő figyelmet a helyes táplálkozásra. A túlzott cukor- és telített zsír fogyasztás rengeteg fölös kalóriával bombázza szervezetünket, és erre még a mozgásszegény életmód is rátesz egy lapáttal. Az eredmény: zsírgyarapodás kezdődik a fel nem használt tápanyagokból.

További rizikófaktor lehet a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek és a stressz is. A cukorbetegség és a magas vérnyomás pedig a kis artériákban és a nyirokerekben rontja a keringést, ezzel emelve a narancsbőr kialakulásának kockázatát.

A narancsbőr eltüntetése

Óvakodjunk a gyors és tökéletes eredményt ígérő készítményektől. Ne dőljünk be a hangzatos reklámoknak, mert ezek mindig arra építenek, hogy a racionális érvelés helyett érzelmileg hassanak ránk.

A narancsbőr ellen nem létezik csodaszer. Legfontosabb, hogy változtasson étkezési szokásainkon, és minimalizáljuk a cukrot és egyéb gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek bevitelét.

Ne együnk egyszerre sokat, inkább osszuk el a napi adagot 5 kisebb étkezésre. Táplálkozzunk rostdúsan, melynek legfontosabb forrásai a friss zöldségek. Igyunk – testtömegtől függően – 2-4 liter csapvizet vagy ásványvizet minden nap.

 

A rendszeres testmozgás nagyon fontos a narancsbőr elleni küzdelemben. Hetente 3-4 órát sportoljunk, amit akár 4-5 alkalomra is eloszthatunk. Így nem lesz megterhelő, de mégis kellően hatásosnak fogjuk érezni. Legjobb, ha súlyzós edzést és aerob mozgásformákat (gyaloglás, nem túl gyors kerékpározás) is végzünk, lehetőleg nem ugyanazon a napon.

Sikerült életmódot váltani? Akkor most már jöhetnek a kiegészítő kezelések, a cellulit ellenes krémek, masszázsok, infraszauna és a többi. Az arányok azért jól láthatóak, és egyértelműek: a narancsbőr ellen legjobb fegyverünk az életmódváltás. Minden egyéb eszköz csak másodlagos.

 

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email