Kezdőlap Wellness

Finn szauna – kétezer éves hagyomány modern köntösben

3466

Szauna nélkül ma már valamirevaló wellness szálloda egyszerűen nem létezhet. A finn szauna évezredek óta nagy kedvence az északi népeknek, az 1950-es évektől kezdve pedig szerte a világon elterjedt és közkedvelt lett. Talán ez lehet az egyik titka a skandináv népek híresen magas várható élettartamának és időkori fittségének?

A szaunázás egészségei előnyei

  • Élénkíti a vérkeringést
  • Segíti a káros méreganyagok távozását
  • Erősíti az immunrendszert
  • Ellenállóbbá teszi szervezetünket a betegségekkel, fertőzésekkel szemben
  • Rövid távon enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat, csökkenti az ízületi gyulladás okozta tüneteket
  • Enyhülést hoz az asztmások és hörghurutban szenvedőknek
  • Tisztítja a bőrt
  • Segít ellazulni, elűzi a stresszt, oldja a szorongást

Wellness ajánlatok >

Magyarországon a wellness hotelek szinte mindegyikében van lehetőségünk szaunázni, de ha szervezetünk érzékenyebb a hőségre és a magas páratartalomra, más megoldás is létezik testünk és lelkünk felfrissítésére – lásd korábbi cikkünket.

A szaunázás eredete

Az úgynevezett „izzasztó fürdő” egyaránt közkedveltek voltak a primitív és a fejlett népek körében is. Funkciójukat tekintve szolgálhattak vallási szertartások színhelyéül, gyógyító helyként, de használták ezeket mosókonyhának is. A szaunázás Indiában, a görögöknél, Rómában és a muzulmán világban a gazdagok kiváltsága volt, míg Írországban és az alpesi népek körében a szegényebb rétegeké.

A hagyomány majdnem mindenütt kiveszett, melynek oka egy sajnálatos tévhit volt. Azt gondolták ugyanis, hogy a szaunázás betegségeket terjeszt. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, hiszen az egészséges szervezet számára jótékony hatással van az izzasztófürdőzés. A finnek és rokon népeik szerencsére nem hittek ebben, és a 20. század közepétől világszerte gombamód kezdtek szaporodni a finn szaunák.

Kétezer éves múlt

A finn szaunázás két évezredes hagyományt ápol. Az még egyelőre tisztázatlan, hogy konkrétan a finnek, vagy esetleg egy még korábban a mai Finnország területén élő nép tekinthető-e a szauna feltalálójának. A szaunázás meghonosítójának elsősorban azért nevezhetjük a finneket, mert a többi kultúrától eltérően itt szinte változatlanul maradt fent az ősi hagyomány.Finn szauna

Jelenleg a finneknél mintegy 1,5 millió szauna létezik. Ha ezt a számot összevetjük az ország 5 milliós lakosságával, sejthető, hogy gyakorlatilag minden háztartásban megtalálható. A szaunázás ebben az országban annyira népszerű, hogy egy finn átlagosan heti 1-2 alkalommal biztos, hogy kedvet kap egy kis gőzölésre, sőt, nyaraláskor, sátorozáskor is náluk van a hordozható szaunájuk.

Wellness hotelek szaunával, és sok más kényeztetéssel >>

Egy gödörrel kezdődött

A „saun” szó a saami nyelvben gödröt jelent. És valóban, a finn szauna első, 912-ből fennmaradt írásos említése egy földbe ásott lyukról szól, mely fölé kunyhót és kicsúcsosodó tetőt húztak fel. A tűzhely a lyuk alján volt, kövekből kirakva.

Hasonlóan működött az izzasztó pajta is, melyet otthonként, istállóként és szaunaként is használtak egyszerre. Alul volt a tűzhely, a kunyhót viszont mindössze egy kerettel látták el, a rudak közeit pedig fahánccsal tömködték ki. A szegényebb vidékek gyakran életek ezzel az egyszerű szaunázási lehetőséggel.

Finn szauna eredeteFejlettebb típus a gerenda szauna. Ezeket már a föld felszíne fölé építették, fa gerendákból. Először Svédországban jelent meg ez a módszer, majd innen terjed tovább a finnek, balti népek és oroszok lakta vidékekre. Kutatások bizonyítják, hogy még a szibériai tundrákra is eljutott. Később megjelent az Alpokban, Észak-Amerikában és Kínában is.

Az ősi csapolási mód gyakorlatilag megmaradt eredeti változatában, mindössze a mérettűrést tekintve kellett rajta finomítani. A gerenda szaunában a levegő a falakon keresztül is cirkulált, így valamelyest szárazabb volt, mint a gödrös változatban.

A szauna előszobája

A kota a szaunához szorosan kapcsolódó építmény. Eleinte vízmelegítésre és más háztartási munkákra használták a kör alakú, érme formájú létesítményt, később már a szauna előszobájaként funkcionált. Gerendákból vagy deszkákból készítették, esetenként köveket is felhasználtak építéséhez.

Testi és lelki megtisztulás

A finn szauna évszázadok, sőt évezredek óta stabil pont az északi népek életében. Számtalan funkciója közül legfontosabb az ellazulást, testi és lelki felfrissülést elősegítő hatása. Szaunázás közben nagyszerűen ápolhatók a társadalmi és rokoni kapcsolatok, és bizony nem egyszer köttettek már itt nagyszabású üzletek, örök barátságok, életre szóló szerelmek is. A szaunázás egészségügyi előnyei mellett tehát nem elhanyagolható annak társadalmi-gazdasági előnye sem.

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email