Kezdőlap Wellness

Tepidarium, caldarium, frigidarium – ha nem bírod a szaunát

7021

Az ókori rómaiak remekül ki tudták használni az élet örömeit. A hatalmas lakomák, vigasságok mellől nem hiányozhatott a legendás fürdőzés sem. A római fürdőkultúra máig megőrizte hírét, és számos elemét a modern fürdők, wellness szállodák is magukévá tették.

Téli akciós wellness ajánlatok >>

A rómaiak a fürdőzésre nem holmi tisztálkodási tevékenységként gondoltak. Fontos szerepe volt a társadalmi kapcsolatok ápolásában, és természetesen a testi-lelki újjászületés is elképzelhetetlen volt egy kis áztatás nélkül.

A fürdők típusát hőmérséklet szerint is osztályozhatjuk.

Tepidarium

Tulajdonképpen ez is egyfajta szauna, itt azonban nem kell egy meleg, párás levegővel telt térben tartózkodni.

Tepidarium
Tepidarium

A tepidarium általában csempéből, kőből vagy márványból készül, padozatokról van szó, melyek tulajdonképpen meleg nyugágyak. Ezeken elfeküdve izzadás nélkül melegszenek fel a hidegebb testrészek, ezáltal javul a vérkeringés. A falakat és padokat 37-39 fokosra melegítik fel.

Ha megerőltetőnek találjuk a finn szauna hőségét és magas páratartalmát, egy kellemesen meleg, és kevésbé párás tepidarium remek alternatívát jelenthet.

A falak és ülőalkalmatosságok által sugárzott hő nagyjából megegyezik a test hőmérsékletével, így kialakul egy értékes egyensúlyi állapot. Ennek az a lényege, hogy a test energiafelhasználása minimális, hiszen pont annyi meleget fog felvenni, mint amennyit lead.

A 37-39  °C körüli hőmérséklet megelőzésre éppúgy alkalmas, mint gyógyításra, hatása leginkább a jótékony lázhoz hasonlatos. A tepidariumban a test annyi meleget ad le, amennyit felvesz, így gyengéden méregteleníti a szervezetet.

A tepidárium egészségünkre gyakorolt hatásai a következők:

  • Javul a rosszabb keringésű, hidegebb testrészek vérellátása
  • A meleg sugárzás kedvező hatással van a vegetatív idegrendszerre és a szervezet helyreállító funkcióira
  • Erősíti az immunrendszert
  • Hatékony stresszoldó

A kellemes melegben oldódik a stressz, megnyugszunk, sőt közben az immunrendszer is erősödik. Ez az általános regeneráló helyiség jó hatással van a szívre, erősíti a szívizmokat, de nem terheli meg a szervezetet.

Ahogyan a szaunákban, a tepidariumban is fokozhatjuk a hatást különféle aromaolajokkal. Attól függően, hogy melyiket választjuk az illóolajokból, a lazító, légzést könnyítő vagy éppen a keringést javító funkcióját erősíthetjük.

Érdemes hetente akár 3-4-szer is élvezni a tepidarium jótékony hatását. Fél órát mindenképpen szánjuk rá, de akár órákat is időzhetünk benne, anélkül, hogy megártana.

Caldarium, szauna helyett

Ha bírjuk a magasabb hőmérsékletet, kipróbálhatjuk a caldariumot. Ez a fürdőhelyiség márvánnyal vagy csempével burkolt, a falakat és az ülőhelyeket elektromosan vagy melegvízhálózattal fűtik fel. Bár a falak hőmérséklete 50-65 fok körüli, a levegő ettől jóval hűvösebb, 40-45 °C marad. A caldariumra jellemző a magas páratartalom akár 70-100 %-os is lehet, ahol jól megizzadhatunk. Ugyanúgy, mint a tepidariumban, a meleg egyenletesen verődik vissza a kerámia- vagy terrakotta csempés falakról, padokról és mennyezetről. Az ideális tartózkodási idő ebben a helyiségben 30-40 perc.

Caldarium

A caldarium a tepidáriumnál jóval melegebb, de hőmérséklete nem éri el a szaunára jellemző értékeket, így a szervezet számára kisebb terhelést jelent. A szauna hőfoka és párája ugyanis sokak számára elviselhetetlen, és légzési problémákat okoz.

Ha caldariumban kényeztetjük magunkat, az alábbi előnyöket tapasztalhatjuk:

  • Jótékony hatással van a mozgásszervi panaszokra
  • Fokozza a káros salakanyagok kiválasztását
  • Erősíti az immunrendszert
  • Segíti a bőr és a haj regenerációját
  • Stresszoldó hatása segít ellazulni és kikapcsolódni

Frigidarium

A Római Birodalom fürdőkultúrájában caldarium nem létezhetett frigidarium nélkül. Miután a polgárok a caldariumban kellemesen ellazultak és méregtelenítettek, a frigidarium felé vették az irányt. Nevéből talán sejthető, hogy a frigidarium hideg szobát jelent.

frigidarium
Frigidarium

Míg a caldarium melege a bőr pórusait kitágítja, a frigidarium bezárja azokat, hogy teljes legyen a test és lélek felfrissülése.

A wellness szállodák modern frigidariumai (hideg szobái) 3-6 fok hőmérsékletűek. Ez a klíma tökéletesen elég testünk felfrissítéséhez, de sokkal kíméletesebb, mint egy hidegvizes merülőmedence, melyet előszeretettel használunk szaunázás után.

A caldarium tehát azok számára hasznos, akik nem tolerálják a drasztikus hatásokat, és a szauna-hidegvizes medence helyett inkább a kellemes caldarium-frigidarium kombinációt alkalmazzák a testi-lelki megújulás érdekében.

A tepidarium, frigidarium és caldarium a 21. század wellness kultúrájában is fontos szerepet tölt be. A modernizáció természetesen nyomott hagyott rajtuk, és bár a római kori elődjeikhez képest a megjelenésük gyökeres változáson ment át, egészségünkre gyakorolt kedvező hatásuk megmaradt, sőt, bátran mondhatjuk, hogy tökéletesedet.

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email