Kezdőlap Hírek

A miskolctapolcai barlangfürdő

2210
barlangfürdő-miskolctapolca

A nyári strandszezon után kicsit szomorúan gondolunk vissza a kánikulára, és a hűs habok nyújtotta örömre. A fürdőzés természetesen ősszel és télen sem lehetetlen vállalkozás, de kevés olyan természetes vizet találunk, ahol az év hűvösebb időszakában is kellemes élményekben lehet részünk.

Szállodák a környéken, hatalmas választékban >>

Kiváló választás lehet ilyenkor Miskolctapolca, ami igazán különleges helyen szerepel a termálfürdők listáján. Barlangfürdője egyedülálló kontinensünkön, mert karsztos vidéken sehol másutt nem találunk ilyen magas hőfokú termálvizet.

Miskolctapolca a közeli nagyváros, Miskolc üdülőövezete. Itt található a Miskolci Egyetem, és a gyönyörű, védett park a benne lévő csónakázótóval, és természetesen a gyógyhatású termálvízkincset magában rejtő, üregekben gazdag barlangfürdővel.

Miskolctapolca legnagyobb kincse a barlangfürdővé kialakított Tavas-barlang, ahol megcsodálhatjuk a víz erejét, melynek segítségével évezredeken keresztül vájta és alakítgatta a barlangot.

A barlangfürdő története

A termálforrások és a barlang már a történelem idők előtt is ismert volt, de igazán fürdőhellyé csak a török uralom idején vált. Az építkezést 1723-ban, Görömböly apátja felvetésére kezdték el, aki Kassáról orvosokat hozatott azért, hogy megvizsgálják, valóban gyógyhatású-e az itteni termálvízkincs. Ekkor még a hidegvizű forrásokat is használták, ebből következik, hogy a barlangfürdő vize korábban alacsonyabb hőmérsékletű volt. Kiépült a fürdőház és a vendégfogadó, amihez három medence tartozott.

barlangfürdő-miskolctapolcaA barlangban ekkor még nem fürödtek, csak a körülötte lévő medencékben. A 18. század közepén lassú hanyatlás lett itt úrrá, és az elhanyagolt fürdőhelyet csak 1837-ben újították fel. Ekkor épült az első fedett medence, de még ez is a barlangon kívül. A termál és a hidegvizes források miatt Miskolc a 20. században megvette a területet a görög katolikus egyháztól, hogy az egyre növekvő város vízszükségletét fedezni tudják belőle. Napjainkban Miskolc vízfogyasztásának fele származik innen.

Tapolcát 1934-ben hivatalosan üdülőhellyé nyilvánították, 1939-ben pedig megkezdték egy teljesen új fürdőház építését. Miközben a munkálatok zajlottak, gazdag régészeti kincsre leltek, és egy mindaddig ismeretlen, 31,5°C-os forrás is feltört. A termálfürdő 1941-ben nyílt meg, de barlangfürdővé alakítása 1959-ig váratott magára. Később több bővítési ütemet is beiktattak, és 1969-től már nem lehetett a forrástérben fürödni. Ehelyett a források vizét egy száraz kürtőn juttatták a fürdőmedencébe, és egy „dögönyözőt” alakítottak ki. Szintén ekkor létesült a jellegzetes, kagylószerű tetőrészéről ismert szabadtéri medence. A ’80-as években melegebb (34 és 36 fokos) medencéket is kialakítottak, illetve új folyosókat és termeket csatoltak a fürdőhöz.

Szállodák a környéken, hatalmas választékban >>

Víz és levegő: mindkettő kiváló minőségű

A barlangfürdőben különleges mikroklíma uralkodik. Nem csak a hegy mélyéről érkező, kellemes hőmérsékletű termálvíz csalogatja a pihenni és gyógyulni vágyókat, hanem a messze földön híres barlangi levegő is, ami szennyeződésektől mentes és kristálytiszta. A meleg karsztvíz és a gyógyító barlangi klíma sok betegség kiegészítő kezelésének lehet alapja. A 30 °C-os víz elsősorban ízületi bántalmak gyógyításában jeleskedik.

A termálvíz már csak azért is annyira közkedvelt, mert sótartalma a legtöbb gyógyvízzel ellentétben nem éri el a 1000mg/litert. Ez az alacsony sókoncentráció lehetővé teszi, hogy korlátlan ideig fürdőzhessünk benne.

A miskolctapolcai barlangfürdő egész évben nyitva tart, klímája nyáron a hűsölni, télen pedig a melegedni vágyók számára nyújt felejthetetlen élményt. A Barlangfürdőben több szobor található, a kupolamedencét például 1967 óta díszíti Szőke Lajos szobrászművész Ősélőlények című, kőből készült térplasztikája.

 

Irány Szeged! Látnivalók a napfény városában

Hamarosan megújul Európa leghosszabb turistaútvonala

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email