Kezdőlap Hírek

Irány Szeged! Látnivalók a napfény városában

4611

Szeged hazánk egyik legszerencsésebb, napsütéses órákban igen gazdag sarkában fekszik. A Tisza és a Maros találkozásánál fekvő város sajátos hangulata, mediterránra hajazó klímája és persze nem utolsósorban nevezetességei már egyenként is hatalmas vonzerővel bírnak. Nem hagyjuk mi sem, lássuk, mit érdemes feltétlenül megnézni Szegeden!

Akciós wellness pihenés Szegeden, a legjobb ajánlatokkal >>

Dóm tér

dom tér

A Szegedi dóm és környéke talán az első, ami a város neve hallatán eszünkbe jut. A Dóm tér különleges egységet alkot, hiszen az itt található épületek – római katolikus fogadalmi templom, püspöki palota, papi szeminárium, apáti kollégium, egyetem, posztromantikus-kora modern loggiasor, történelmi szoborcsarnok, Dömötör-torony – bár más és már építészeti korszakokat idéznek, mégis harmonikus jelleget sugallnak.

A tér központi építménye a Fogadalmi templom, ami egyben Magyarország negyedik legnagyobb temploma is. A nagy árvíz levonulása után építették, mintegy betartván az akkor kötött fogadalmat.

Széchenyi tér

7VAROS

A Széchenyi tér a szegedi belváros parkosított, forgalomtól elzárt területe. Szívesen rendeznek itt fesztiválokat, ünnepségeket, vásárokat. Népszerű sétahely, köszönhetően annak, hogy sétánya Szeged legismertebb sétálóutcájának, a Kárász utcának szerves folytatása.

A Széchenyi tér nevezetes építményei a Grünn Orbán-ház, a Bérház, a Sóhajok hídja, a Szegedi Városháza, a Zsótér-ház, a Bíróság épülete, a Tisza Szálló és a Nagyposta.

A Városháza neobarokk stílusban épült, és az árvíz okozta károk után 1883-ban szerezte jelenlegi formáját. A közvetlen szomszédságában fekvő Bérházat a Sóhajok hídja köti össze vele. A hidat rekordgyorsasággal építettek fel, amikor Ferenc József az újjáépített Szegedre látogatott. Az uralkodó ugyanis nem akart túl messze lenni őrségétől, így ezzel a híddal sikerült velük összeköttetést teremteni.

A Széchenyi tér köztéri szobrai is híresek, különösen a Tisza szabályozását megtervező Vásárhelyi Pálé, melyen az 1879-es nagy árvíz szintjét is jelölték.

Móra Ferenc Múzeum

Móra Ferenc Múzeum

A Belvárosi híd lábánál, a Tisza partján fekszik a Móra Ferenc Múzeum. Történelmi múltunk és a honfoglalás előtti időszak emlékeit fedezhetjük fel. A folyamatosan gyarapodó gyűjtemények 270 ezer régészeti, 50 ezer természettudományi, 15 ezer néprajzi, 8200 népművészeti és 57 ezer numizmatikai látnivalóval várják az érdeklődőket.

A múzeum állandó kiállításai:

  • …akik avarnak mondták magukat… (Az avar kutatások leleteinek bemutatója)
  • Móra Ferenc emlékszoba
  • Lucs Ferenc-képgyűjtemény
  • Csak egy földünk van (Természettudományi és természetvédelmi kiállítás)
  • Csongrád megye népművészete (Válogatás a múzeum gazdag népművészeti gyűjteményéből)
  • Patikatörténeti állandó kiállítás
  • Mai magyar szobrászat

Kárász utca

Kárász utca Szeged

Felejthetetlen élmény lesz, ha teszünk egy kora esti sétát Szeged legismertebb, andalgásra alkalmas sétányán, a Kárász utcában. Igazi mediterrán életöröm, és délies hangulat sugárzik itt, köszönhetően a szinte állandóan hallható utcazenének, a pálmafáknak, a hangulatos üdvözlőszobroknak, és persze az igen magas koncentrációban jelen lévő kávézóknak és cukrászdáknak is.

A mediterrán hangulat a Kárász utca által keresztezett Klauzál téren csúcsosodik ki. A pompás épületek és a díszburkolat Szeged egyik legszebb pontjává avatják ezt a helyet. Fontos történelmi emléket is őriz: Kossuth Lajos 1849. július 11-én a Kárász-ház erkélyéről, fáklyafény mellett mondta el utolsó nyilvános hazai beszédét.

Reök palota

Reök palota

A Tiszta Lajos körúton van egy furcsa nevű kis terecske, amit a helyiek Lófara névvel illetnek. Itt található ugyanis az első világháború hősei emlékére emeltetett lovas huszárszobor, melynek háta mögött – a faránál  – helyezkednek el az épületek.

A tér legnevezetesebb épülete a jogi kar mellett található Reök palota. A Magyar Ede által, Reök István vízügyi mérnök (Munkácsy Mihály festőművész unokaöccse) számára. tervezett, szecessziós stílusjegyeket viselő palota a szegedi belváros igazi kis ékszerdoboza.

Az 1907-ben lakóházként épült palota 2007 óta Regionális Összművészeti Központként működik, és állandó kiállításokkal, valamint irodai és színházi programokkal várja látogatóit.

Szegedi Vadaspark

Szegedi vadaspark

Menjünk egy kicsit távolabb, és látogassunk el a méltán híres vadasparkba, mely 1985 óta üzemel. 45 hektárjával az ország legnagyobb területű állatparkja. A Szegedi Vadaspark kezdettől fogja a ritka állatok megmentését tűzte zászlajára, és azóta is számos fajmentési programban vesz részt. A vadaspark nevezetes madarai többek között a jácintkék ara, a sisakos kazuár, a rétisas, a pápaszemes pingvin; emlősök közül a ködfoltos párduc, a jaguár, a szibériai tigris és a vörös panda; hüllők közül pedig a tompaorrú krokodil és a sugaras teknős érdemel említést.

Sziksósfürdő Strand és Kemping

Sziksófürdő

A fürdő Szegedtől 12 km-re található. Területe 36 hektár, és ideális helyszínt biztosít családok, nagyobb társaságok és diáktáborok kikapcsolódásához. Népszerű a 75×75 méteres hideg vizű fürdőtó, ahol a szikes-homokos aljzat gyógyító hatását is kiaknázhatjuk.

A tavat erdős-ligetes sáv veszi körül, ahol lehetőség nyílik sátorozni, kempingezni. A nomád életformától ódzkodókat különböző komfortfokozatú faházak, kőépületek várják.

Szegedet és környékét nem lehet egyetlen nap alatt felfedezni. Szánjunk elég időt az ember építette látnivalók és a természetes szépségek megtekintésére. Ha a kényelemről sem szeretnénk lemondani, kössük össze a városnézést egy minden igényt kielégítő wellness hétvégével.

Akciós wellness pihenés Szegeden, a legjobb ajánlatokkal >>

 

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email