Kezdőlap Hírek

A Dunakanyar látnivalói

7838
dunakanyar

A Dunakanyar méltán sorolható Magyarország legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelyei közé. Maga a tájegység a Duna mintegy 60 kilométeres szakaszát jelöli a jelenlegi főváros, Budapest, és hazánk történelmi fővárosa, Esztergom között.

Szállások a Dunakanyarban, minden igényre >>

A Dunakanyar ma már nagyrészt a Duna-Ipoly nemzeti parkhoz tartozik, ami garanciát jelent arra, hogy még hosszú ideig fennmarad a különleges állat- és növényvilága, és élettelen természeti szépségei is.

A Duna változatos arcát mutatja itt. Folyásiránya nyugat-keletiről észak-délire változik, az éles kanyar pedig kifejezetten szemet gyönyörködtető látványt nyújt, ha a környező magaslatok valamelyikéről tekintünk le rá. A folyó hol széles mederben, lassan hömpölyög, hol pedig gyors, keskeny medrű, örvényes vízfolyásként rohan tovább.

A Dunakanyar már évszázadok óta kedvelt nyaralási és kirándulási úti cél. Az Árpád-házi királyok kedvence Dömös volt, míg Visegrád Mátyás uralkodása alatt élte fénykorát. A török hódoltság alatt sok falu elnéptelenedett, és a történelmi emlékek is odavesztek, de a 18. századtól megkezdődött az újjáépítés, és a 20. századra a Dunakanyar ismét régi szépségében pompázott.

Mivel utazzunk?

A Dunakanyart legegyszerűbb Budapestről megcélozni, és fél-egy óra alatt elérhetjük autóval, HÉV-vel, vonattal, vagy busszal, de a legnagyobb élményt vitathatatlanul a hajózás jelenti. A Dunán felfelé nyáron rendszeresen indulnak hajók a Vigadó térről és a Batthyány térről. Hétvégenként szárnyashajóval Visegrádot egy óra, Esztergomot pedig másfél óra alatt érhetjük el.

A Dunakanyar látnivalói

A környező hegyek: a Pilis és a Visegrádi-hegység

A Dunakanyart szegélyező Pilis és Visegrádi-hegység jelentős része a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. A Pilis karsztvonulatainak legmagasabbika a szintén Pilis nevet viselő 757 méter magas csúcs. A vulkáni eredetű Visegrádi-hegység andezittömbjei közül pedig a Dobogókő emelkedik legmagasabbra a maga 700 méterével. Hűvös, árnyas erdőkben túrázhatunk, többnyire kijelölt turistaútvonalakon. A hegyi patakok meredek sziklaszurdokokat vájtak az őket befogadó Duna medre felé – ilyen például Pilisszentkeresztnél a Dera-patak völgye, és a Pomázról és Dömösről is megközelíthető Holdvilág-árok.

Rám-szakadék

A Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, melyet csak tapasztalt túrázóknak és kiváló kondícióban lévőknek ajánlunk. Vadregényes, emberi kéz által kevéssé érintett tájat látunk itt, ahol a Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás völgy tárul szemünk elé. A 112 méteres szintkülönbségű terep Magyarország egyik legizgalmasabb, de egyben leginkább embert próbáló turistaútvonala. A turisták közlekedését kiépített korlátok, kapaszkodók segítik elő. A meredekebb részeken, a kapaszkodóknál pedig kőbe vájt kisebb üregek biztosítják lépcsőszerűen a kiránduló biztonságos feljebb jutását. A zuhatagok mellett több helyen is biztonságos létrák adnak segítséget a több méteres szintkülönbségek legyőzésére.

 

Esztergomi Bazilika

Esztergomi bazilika

Teljes nevén: Nagyboldogasszony és Szent Adalbert prímási főszékesegyház.  A bazilika Magyarország legnagyobb egyházi épülete, ha a bazilikákat  világviszonylatban vizsgáljuk, a 18. helyen áll. Magassága az altemplomtól a  kupola gömbjéig kereken 100 méter. A bazilika klasszicista stílusú épület,  Esztergomban, a Szent István téren található. A főoltárképet, melyen Mária  mennybevitele látható, Michelangelo Grigoletti velencei művész készítette. A  kupola mai díszítése Antonio Detoma keze nyomát dicséri, a terveket pedig  Lippert József készítette. A bazilikában, a belső tértől kijjebb haladva  tekinthetjük meg a Szent István vértanú kápolnát, a Bakócz-kápolnát, az  altemplomot, valamint a híres orgonát és harangokat is.

A bazilika nyitvatartási rendjéről itt lehet tájékozódni: http://www.bazilika-esztergom.hu/hu/nyitva-tartas

Mária Valéria-híd

Az Esztergomot a szlovákiai Párkánnyal (Stúrovo) összekötő hidat I. Ferenc József Budán született kislányáról, Mária Valéria főhercegnőről nevezték el. Az ünnepélyes átadásra 1895. szeptember 28-án került sor. A tervezés Feketeházy János munkáját dicséri.

 

Keresztény Múzeum

Keresztény múzeumEsztergom vízivárosában, az érseki palota épületében található a Keresztény Múzeum. Elsősorban Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteményéről híres, kiemelve a gótikus és magyar reneszánszképeket és szobrokat. Az állandó kiállításon bemutatott gyűjtemények: – magyar, német és osztrák későgótikus festészet és szobrászat (15-16. sz.) – olasz festészet (13-18. sz.) – magyar, osztrák és német barokk festészet (17-18. sz.) – németalföldi festészet (15-16. sz.) – falikárpitok (15-20. sz.) – ikongyűjtemény és orthodox fémművesség (16-20. sz.) – az iparművészeti gyűjtemény legszebb darabjai: ötvösművek, elefántcsont-faragványok, órák, szelencék, kerámiák üvegfestmények, keleti csomózott szőnyegek (12-20. sz.)

Jegy- és nyitvatartási info: http://www.keresztenymuzeum.hu/

Visegrádi Fellegvár

Visegrádi FellegvárA településen, a Sibrik-dombon korábban is állt már vár, de az a tatárjárás alatt elpusztult. Ezt követően IV. Béla kettős várrendszert építtetett Visegrádra 1250-1260 között, melyet Károly Róbert kibővített, és az 1335-ös királytalálkozó helyszíne is itt volt. Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították. A várban az évszázadok során több alkalommal is őrizték a szent koronát a koronázási ékszerekkel. Visegrád koronaőrző hely volt 1529-ig, majd a 1490-től a koronaőrők kezén volt. A török hódoltság alatt a vár jelentős pusztulást volt kénytelen elszenvedni, és helyreállítását csak az 1870-es években kezdték meg, és még ma sem fejeződött be.

A Visegrádi Fellegvárban érdekes kiállításokat tekinthetünk meg. Itt található:

  • A vár történeti kiállítása
  • Rekonstruált makett erődrendszer
  • Szent korona történeti kiállítás
  • Panoptikum
  • Vadászati, halászati és gazdálkodási kiállítás

Jegyek: teljes árú (felnőtt) 1700 Ft;  kedvezményes (diák, nyugdíjas) 850 Ft; gyermek 6 éves korig ingyenes; nyugdíjas 70 év felett ingyenes; Panoptikum nélkül teljes árú 1400 Ft; Panoptikum nélküli kedvezményes 700 Ft; családi nap: minden hónap utolsó vasárnapja; rendeletben meghatározottak köre (pl. 18 év alatti gyerekek és kísérő szülők) számára ingyenes

 

Mátyás Király Múzeum – Királyi Palota

Mátyás Király Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumában található Visegrád történeti és régészeti emlékeinek gyűjteménye. A múzeum kiállításait a Salamon-torony és a királyi palota felújított termeiben tekinthetjük meg. Legjelentősebb gyűjteményei a régészeti gyűjtemény és a kőtár, de találunk itt 18-19. századi helytörténeti gyűjteményt és adattárat, jelentős mennyiségű fotó-, rajz- és szöveganyaggal.

 

Római kori kőtár (Castrum)

Szentendre egyik nevezetessége a Castrum, ahol az itt előkerült kőemlékeket őrzik. A középkorban még láthatóak voltak az egykori római tábor falai, melyek aztán a 19-20. században föld alá kerültek. A kőtár tárgyai között temetkezési és vallási emlékek mellett császári látogatás tiszteletére emelt kövek, mérföldkövek és építészeti tagozatok is megtekinthetők.

 

Gorka-múzeum, Verőce

Gorka Géza a magyar kerámiaművészet egyik legnagyobb alakja volt. A magyar kerámia önálló művészeti ággá válásában óriási szerepe volt, és gazdag életművet hagyott az utókorra. Sajátosan egyedi motívumkincse a paraszti tradíciók mellett az egyiptomi, mezopotámiai, perzsa és reneszánsz elemekben is gazdag. Munkáiból visszafogottság, nyugodtság és harmónia sugárzik.

Belépődíjak: Teljes árú jegy bel- és külföldi felnőtteknek: 600 Ft Kedvezményes árú jegy (az EU tagországokból érkezőkre is kiterjesztve): 300 Ft – 6 – 26 évesek – 62 – 70 év közötti életkorúak. Tárlatvezetés előre bejelentés alapján igényelhető.

 

Királyréti Erdei Vasút

Ha egy kis aktív kikapcsolódásra vágyunk, menjünk át Kismarosra, és üljünk fel Magyarország egyik legrégebbi erdei vasútjára! Az egykoron több mint 200 km hosszú börzsönyi kisvasúthálózat megmaradt szakasza páratlan élményt fog nyújtani. Rendelhetünk dízel vagy gőzvontatású nosztalgiavonatot, és végigmehetünk a gördülő tanösvényen is.

 

Váci diadalív

A Kőkapu néven is emlegetett építmény az egyetlen magyarországi diadalív. Mária Terézia tiszteletére, Isidore Canevale bécsi építész tervei alapján épült, copf stílusban. A monda szerint mivel mindössze két hét alatt készült el, a királynő eleinte nem mert áthaladni alatta.

 

Gödi termálfürdő

A gödi strandon négy medence várja a kikapcsolódni vágyókat, közülük három termálmedence, egyikük pedig úszásra is alkalmas méretű, illetve hőfokú. A termálstrand vizét gyógy- és ásványvízzé nyilvánították, kapui egész évben nyitva állnak a vendégek előtt.

A Dunakanyar látnivalóit bizony nem lehet egy-két nap alatt felfedezni. Ezen a relatíve kis területen annyi természeti és művészeti érték sorakozik, hogy érdemes hosszabb időt eltölteni itt. Tegyünk nagy sétákat, és túrázzunk a Pilis-Visegrádi-hegység erdeiben, majd látogassunk el hazánk történelmi emlékekben bővelkedő városaiba, és szívjuk magunkba gazdag, és méltán híres magyar kultúra atmoszféráját!

Szállások a környéken, minden igényre >>

 

 

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email