Kezdőlap Wellness

Szauna felöntések – melyek a legkedveltebbek?

9706

A szaunázás közkedvelt wellness kikapcsolódás, hát még akkor, ha különböző felöntésekkel is kényeztetnek bennünket a szaunamesterek.

Wellness akciók a Belföldi Pihenésen >>

A felöntést – más néven szauna szeánszot – a finn szaunákban alkalmazzák. Kezdetben minden ugyanúgy történik, ahogy ez egy hagyományos szaunázás során megszokott. A vendégek kényelmesen elhelyezkednek, ellazulnak, majd következhet valami igazán különleges!

Megjelenik a szaunamester, törülközővel vagy zászlócskával a kezében, és miután kellőképpen felfokozta a hangulatot azzal, hogy megemelte a szauna hőmérsékletét és páratartalmát, jöhet a felöntés. A művelet abból áll, hogy a mester vizet locsol a forró lávakövekre, majd a nála lévő eszközzel (törülköző vagy zászlócska) elkezdi kavarni a levegőt.

Ez különleges érzetet kelt a szaunázókban, hiszen a forró levegő és a hűsítő vizes permet egyvelege nem mindennapi érzés! Libabőrös lesz tőle az ember, és szinte kicsattanunk a felszabaduló boldogsághormon mennyiségétől. A felöntés másik előnye, hogy felturbózza a méreganyagok távozását, így gyorsítva szervezetünk tisztulási folyamatait.

Szauna felöntésEgy szauna szeánsz általában negyedórás, és ma már szinte megszámlálhatatlanul sok változata van, aszerint, hogy a mester milyen segédanyagokat használ a felöntéshez, vagy a szaunázók bedörzsöléséhez.

Kedvcsináló gyanánt összegyűjtöttük a legkedveltebb felöntésfajtákat, melyek között mindenki megtalálja a neki szimpatikust.

Mézes felöntés

A virágméz jótékony hatásait ötvözi sikeresen a szauna előnyeivel. Nagyon jó hatással van a bőrre, melyet selymesebbé, energikusabbá varázsolja. Testileg és lelkileg is újjászületünk, ha kipróbáljuk.

Sós felöntés

A szaunázást követően a vendégek bedörzsölhetik testüket tengeri sóval, így segítve az elhalt hámsejtek távozását. Fokozza a méregtelenítést.

Sörös felöntés

Köztudott, hogy a sör kiváló B-vitamin forrás. A benne lévő alkohol viszont nem annyira barátunk, de itt egy remek áthidaló megoldás a problémára! A sörös felöntés közben a szaunamester sört locsol az izzó lávára, és étvágygerjesztő friss kenyér, illetve árpa- és malátaillat járja be a szaunát. A forró, párás levegő hatására kitágult pórusainkon keresztül pedig felszívódnak az értékes vitaminok.

Orosz felöntés

A mester aromás hideg vizet oszlat szét, és a szauna melegével éles kontrasztot alkot a szibériai hideg keltette borzongás. A kettősség felpezsdíti a vérkeringést, és nagy mennyiségű boldogsághormont szabadít fel.

Csokoládés felöntés

Ez a szeánsztípus egyfajta kakukktojás, mert kivételesen nem a finn szaunához kapcsolódik, hanem 45 fokos gőzkabinban végzik. A meleg gőz hatására a csokoládé ráolvad a testre, és miután elolvadt, beszívódik a pórusokon keresztül. A csokoládéban található kakaóvaj nagyszerűen regenerálja a bőrt, antioxidáns tartalma lassítja az öregedést, a vitaminok pedig puhább, ápoltabb külsőt kölcsönöznek kültakarónk számára. Az élvezeteket halmozhatjuk azzal is, ha közben elmajszolunk egy tábla finom csokoládét.

Jeges felöntés

A szaunamester jégkockákat helyez a kályhára, a kiosztott jégdarabokkal pedig bedörzsölhetjük testünket. Felüdítő és vérpezsdítő hatása egyedülálló.

Afrodiziákumos felöntés

Ha stresszes, szorongásos időszakot élünk át, ez a szeánsz nagy segítségünkre lehet. A felöntéshez élénkítő hatású illóolajak használatosak, és a szervezet felfrissítés mellett természetes vágyfokozóként is működnek.

Gyümölcsös-vitaminos felöntés

A mester először illóolajjal vegyített vizet oszlat szét a kályhán, majd a forró levegő cirkulációjával kelt a vendégekben kellemes érzetet. A szeánsz végén friss gyümölcsökkel kínálja a frissülni vágyókat, melyek vitamintartalma a szaunázás hatására sokkal jobb hatásfokkal szívódik fel.

Dianás szeánsz

Egy igazi titkos magyar recept! Az illóolajok pontos összetétele csak egy szűk kör számára ismert. A mester ráöntésekkel hevíti a szauna légkörét, majd legyezéssel igyekszik gondoskodni a hátborzongásról és a libabőrözésről. A lehűtést követően mindenki vehet a régi magyar recept alapján készült natúr és csokoládés Diana cukorkákból. A bennük található sósborszesz kiváló kedélyállapot-fokozó, a cukor pedig frissítő hatását a vércukorszint megemelésével fejti ki.

A szaunázás egyszerre frissíti testünket és lelkünket, különösen igaz ez akkor, ha izgalmas szeánszvariációkkal is kedveskednek nekünk. A magyarországi wellness szállodák többségében már régóta elérhető ez a szolgáltatás. Csak keresni kell, és nagy valószínűséggel hamar meg is találjuk a megfelelőt.

Wellness akciók a Belföldi Pihenésen >>

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email