Kezdőlap Wellness

Mitől lesz egy szálloda igazi wellness szálloda?

2347

Kevesen tudják, hogy ahhoz, hogy egy szálláshely wellness szállodának nevezhesse magát, elég sok kritériumnak kell megfelelnie. A dolog tehát korántsem úgy megy, hogy a tulajdonos kitesz egy táblát, és ettől fogva már wellness hotelnek hívhatja szállodáját.

Mik azok a követelmények, amelyeknek meg kell felelnie egy szállodának, hogy a neve után odabiggyeszthesse a kétségkívül vendégcsalogató „wellness” szót?

Köznapi nyelven megfogalmazva a wellness szálloda olyan kereskedelmi szálláshely, amely szállást és ellátást kínál vendégeinek, ezen kívül pedig olyan programokat is kínál, melyek egészséget életmódra nevelnek, és betegségmegelőzést szolgálnak.

Hivatalos megfogalmazás alapján a wellness szálloda az a szálloda, amely megfelel a minimum háromcsillagos szállodákra előírt követelményeknek, az egyes szállodai szaktevékenységeket, illetőleg a szálloda által nyújtott szolgáltatásokat az erre vonatkozó szakképzettséggel rendelkező személyekkel látja el, az egészséges életvitelhez szükséges gasztronómiai, sport, relaxációs, illetve wellness szolgáltatásokat nyújt, valamint közösségi programlehetőségeket biztosít.

Mit kell nyújtani egy wellness szállodának?

  1. A szálloda minimum egy beltéri fürdőmedencével kell rendelkezzen.
  2. A szálloda rendelkezik minimum kétféle szauna vagy gőzfürdő létesítménnyel.
  3. A szálloda az arc-, test-, kéz-, láb- és hajápolási szolgáltatások közül legalább négyféle szépségápolási lehetőséget nyújt.
  4. A szálloda legalább hatféle masszázs, relaxációs és egyéb közérzetjavító – vizes és száraz – szolgáltatást kínál.
  5. A szálloda gasztronómiai kínálatában szerepelnek a régióra jellemző, hagyományőrző magyar, továbbá reform- és vegetáriánus étel- és italajánlatok.
  6. A szálloda rendelkezik kardiogépekkel is felszerelt fitneszteremmel és sportedzővel, sportoktatóval vagy testnevelő tanárral.
  7. A szálloda minimum négyféle szabadidős sportolási vagy keleti mozgásprogramot kínál, és további minimum egyféle aerobik jellegű tréninget.
  8. A szálloda minimum háromféle közösségi, kulturális, zenei, művészeti programlehetőséget nyújt, illetve folyamatosan ajánlja a környék nyújtotta lehetőségeket.
  9. A szálloda a nappali és a délutáni műszakban rendelkezik legalább 1 fő wellness végzettségű vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező dolgozóval.

A csillagok száma szerint

A szállodai szolgáltatások jegyzékét egy 1997-es kormányrendelet alapján határozták meg.

A szálloda osztályba sorolása: egy-ötcsillagos.

A gyógyszálloda osztályba sorolása: kettő-ötcsillagos.

A garniszálloda osztályba sorolása: egy-négycsillagos „garni”.

A wellness szálloda osztályba sorolása: három-ötcsillagos „wellness szálloda”.

Az apartman szálloda osztályba sorolása: három-ötcsillagos „apartman szálloda”.

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email