Kezdőlap Wellness

Mikor hasznos, és mikor lehet káros a gyógyvíz?

16541

Kis túlzással kijelenthető, hogy Magyarországon amerre lépünk, ott gyógyvíz terem. Hazánk geológiai adottságai ugyanis kifejezetten kedvező feltételeket biztosítanak a gyógy- és termálvíz kialakulásához.

Gyógyvizes szálláshelyek, wellness akciók a Belföldi Pihenés kínálatában >>

Ha wellness hétvégére utazunk, szinte biztos, hogy a szállodában találunk olyan szolgáltatást, melynek alapját a helyi gyógyvízkincs adja. Tekintsük át, hogy hazánkban milyen típusú gyógyvizeket találunk, és milyen betegségeket lehet velük eredményesen kezelni, illetve mikor lehet veszélyes az alkalmazásuk.

Alkalikus vizek

Nátrium- és hidrogén-karbonátos vizek. Kedvező hatást fejtenek ki gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés és légúti betegségek esetén. A cukorbetegség kiegészítő kezelésére is alkalmasak.

Hazai előfordulásuk: Balf, Békés, Gyopárosfürdő, Gyula, Makó, Mezőtúr, Nagyszénás, Tótkomlós, Szeged, Szécsény, Szolnok.

Brómos-jódos vizek

A bróm- és jódtartalmuknak köszönhetően enyhülést nyújthatnak reumás panaszainkra, és kifejezetten ajánlottak nőgyógyászati betegségek, bőrbetegségek esetén, illetve pajzsmirigyproblémákra ivókúrában.

Hazai előfordulásuk: Debrecen, Hajdúszoboszló, Pesterzsébet, Sóshartyán.

 

 

Földes, meszes vizek

Kalcium-, magnézium- és hidrogénkarbonát-ionokat tartalmazó gyógyvizek. Elsősorban a reumás panaszok enyhítésére használatosak, ha szénsavat is tartalmaznak, gyomorpanaszokra és szívbetegségekre is alkalmazhatók.

Hazai előfordulásuk: Budai fürdők (Gellért, Lukács, Rudas), Esztergom, Mohács, Székesfehérvár.

 

Kénes vizek

A kén oldott formában, kén-hidrogén, karbonil-szulfid, nátrium-szulfid vagy kalcium-szulfid formájában van jelen. Krónikus nőgyógyászati gyulladások és sterilitás, illetve reumás panaszok és egyes bőrbetegségek kezelésére alkalmas gyógyvizek.

Hazai előfordulásuk: Balf, Bogács, Harkány, Mezőkövesd.

 

Kloridos (konyhasós) vizek

Elsősorban reumatikus panaszokra és a nőgyógyászati gyulladásokra használhatók. Ivókúraként a nyálkahártyák hurutos panaszait is kezelhetjük velük.

Hazai előfordulásuk: Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sárvár, Gyopáros, Nyíregyháza-sóstó.

Radonos, kénes vizek

Fájdalomcsillapító hatásuk van, és serkentőleg hatnak a belső elválasztású mirigyekre, valamint az anyagcserénkre. Vérnyomáscsökkentő hatásuk miatt a magasvérnyomás-betegségben szenvedők számára kifejezetten ajánlottak.

Hazai előfordulásuk: Budai fürdők (Imre, Gellért, Rudas) Eger, Hévízi-tó, Miskolctapolca.

 

Szénsavas vizek (savanyúvizek)

Azok a gyógyvizek sorolhatók ide, melyek literjében 0,6 grammnál több szén-dioxid fordul elő. Jó hatással vannak a reumás megbetegedésekre, és nyugtatólag hatnak idegrendszerünkre. A vízben lévő szénsavgáz értágító hatású.

Hazai előfordulásuk: Balatonfüred, Bükkszék, Csopak, Kékkút, Répcelak.

 

Szulfátos vizek (keserűvizek)

Jellegzetes ízű, szulfátiont tartalmazó vizek. A magnéziumiont tartalmazókat keserűsós, míg a nátriumionos vizeket glaubersós vízként emlegetjük. Leginkább ivókúrákban használatosak, ahol gyomor- bélrendszeri panaszokat kezelnek velük, illetve jótékony hatásúak az epehólyag- és májproblémák esetén is.

Hazai előfordulásuk: Őrmezőn a Hunyadi János és a Ferenc József források; a nagyigmándi Igmándi és a tiszajenői Mira keserűvíz.

 

Vasas vizek

Gyógyfürdőben, bőrön át alkalmazva nőgyógyászati panaszok, míg ivókúraként vashiány kezelésére lehet alkalmas.

Hazai előfordulásuk: a parádi Clarissa- és az István-forrás, valamint a mohai Stefánia-forrás.

Gyógyvizes szálláshelyek, wellness akciók a Belföldi Pihenés kínálatában >>

Mikor nem javasolt a gyógyfürdőzés?

Sajnos akad néhány olyan betegség, amelynek megléte esetén kockázati tényezőnek számít a gyógyfürdőzés. Mindig kérje ki háziorvosa véleményét erről, ha az alábbi betegségekben szenved, vagy panaszokat tapasztalja:

  • pajzsmirigy-túlműködés
  • szapora, szabálytalan szívverés
  • érelmeszesedés
  • szívelégtelenség
  • akut ízületi gyulladás
  • nedvedző bőrelváltozások, friss és mély bőrsérülések
  • heveny gyulladások, láz, influenza
  • daganatos betegségek
  • idült vese- és májbetegségek
  • terhesség
Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email