Kezdőlap Balaton

Három Füredi Ékkő

2399

Az élet olyan, mint a biciklizés. Nem lehet egyensúlyban tartani, ha egy helyben áll.

Három kulturális intézmény nyitotta meg kapuit Balatonfüreden, a közelmúltban felújított reformkori városrészben.Kultúra, szórakozás, művelődés, családi programok, épített- és természetesen szép környezet eddig is létezett a Balaton fővárosában.

Ám mindezek együtt csak most, a Három Füredi Ékkő megnyitásával léteznek együtt, egy helyen.

Jókai Mór Emlékház

Múltidézés az író Balatonfüredi szentélyében
Jókai Mór 1870-ben építtette fel a villát, akkor már feleségével együtt visszajáró látogató volt Füreden. Felesége Laborfalvi Róza 1886-os halála után az író már alig tartózkodott a villában, négy évre rá el is adta azt. Halálának 50. évfordulóján emlékkiállítást rendeztek a házban, azóta a villa Jókai Múzeumként működik.

Jókai Mór Emlékház - Balatonfüred
Jókai Mór Emlékház – Balatonfüred

Városi Múzeum
Tánc, történelem, tradíció
Városi Múzeum – a néhai fürdőigazgató villája – négy nagyobb téma: a közlekedés, a gyógyfürdő, az Anna-bál és a színház köré csoportosítva mutatja be Balatonfüred reformkori történetét. A múzeum épületében

 

kap helyet a Helytörténeti Gyűjtemény gazdag könyvtárával, valamint a Látogatóközpont, ahonnét tematikus sétaútvonalak indulnak. A szervezett kirándulások végigvezetik a látogatókat a reformkori városrészen és felelevenítik Balatonfüred polgáraihoz és épületeihez kapcsolódó érdekes történeteket. A szakvezetővel történő séta a Városi Múzeumból indul.

balatonfured-varosi-muzeum
Városi Múzeum – Balatonfüred

Vaszary Villa
Kiállítás, koncertek, könyvesbolt, kávézó
A Vaszary Villa A felújított Vaszary Villa a 20. század egyik legjelesebb hazai mesterének, Vaszary János festőművész munkásságának reprezentatív válogatásával nyitja meg kapuját a nagyközönség előtt. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből csaknem félszáz remekmű érkezik Balatonfüredre, azok közé a patinás falak közé, ahol a művész nagybátyja, Vaszary Kolos hercegprímás élete utolsó két évét töltötte. A villa másik épületében a Debrecennel kötött stratégiai együttműködés keretében a debreceni Déri Múzeumból érkezik a Szomolányi Gyűjtemény, mely páratlan szépségű iparművészeti és képzőművészeti alkotásokat foglal magában, és amely majd a felújítandó Déri Múzeum kiállításának is rangos része lesz. A májusban nyíló kiállításon A gesztus művésze címmel, Nádler István festőművész alkotásaival is megismerkedhetünk.

A kiállításokat mindemellett irodalmi, zenés és előadói estek kísérik, sőt, egy-egy alkalommal neves közéleti személyiségek, művészek vezetésével haladhatunk végig a villa csodálatosan felújított épületében. A Vaszary Villa az egész család számára tartalmas szórakozást ígér; a gyermekeknek szóló tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások hat éves kortól kínálnak különleges programot a kicsiknek, míg a felnőtt látogatók igényes időtöltéséről a Vaszary Kávézó és a Vaszary emlékeket és relikviákat is árusító Vaszary Könyvesbolt gondoskodik.

balatonfured-vaszary-villa
Vaszary Villa – Balatonfüred

Három hely, ahol csak egy dolog állandó: mindig történik valami jó


Jókai Mór Emlékház

Enteriőr jellegű kiállítás a nagy magyar író és családja füredi életéről, Az arany ember születésének helyén

Városi Múzeum
Anna-bál, az első Dunántúli kőszínház, a közlekedés és a gyógyfürdő köré épített interaktív kiállítás

Vaszary Villa

Nemzetközi szintű kiállítások, koncertek és rendezvények a történelmi falak között a villa-galériában.

www.furedkult.hu
www.vaszaryvilla.hu

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Comments are closed.