Kezdőlap Hírek

Hajdúszoboszló látnivalói

3049

Bár világhírét a gyógyturizmusnak köszönheti, ezen kívül is akad bőven látványosság ebben a csendes alföldi kisvárosban.

Hazánk a gyógyvízlelőhelyek szempontjából különösen szerencsés helyen fekszik. Ezt az előnyt Hajdúszoboszló is igyekszik kihasználni, és mára már odáig jutott, hogy termálvizének köszönhetően Budapest és Hévíz után a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország harmadik legnépszerűbb települése lett.

Akciós wellness hétvégék Hajdúszoboszlón >>

Rövid történeti áttekintés

Hajdúszoboszló első írásos említése egy 1075-ös, I Géza által íródott adománylevélben található. Fontos történelmi esemény volt az 1606-ban befejeződött Bocskai-felkelés, miután Bocskai István hálája jeléül hajdúkat telepített az eredetileg szláv jellegű településre.

Hajdúszoboszló fejlődését egy csapásra felgyorsította az 1925-ben, kísérleti olaj- és gázfúrás melléktermékeként feltörő termálvíz. Az 1091 méteres mélységből jövő 73 fokos kénes-jódos víz megalapozta a város fürdőturizmusát, és népszerűsége azóta is felfelé ível.

Amit mindenképp látnunk kell

Még mielőtt megmártóznánk a szoboszlói strand messze földön híres, gyógyhatású vizében, érdemes szétnézni a városban, mert igazán bővelkedik látnivalókban.

Hajdúszoboszló harangház
Harangház – Hajdúszoboszló

Először látogassunk el a fürdőpark szélén található Pávai Vajna Ferencet ábrázoló mellszoborhoz. Innen nem messze áll a Harangház, melyet Rácz Zoltán építész emelt. Itt található az a különleges harangadomány-gyűjtemény, ami a hajdúszoboszlói születésű iparművészhez, Oborzil Edithez, valamint férjéhez, Jeney Tiborhoz fűződik. Az alumínium ötvözetből készült különleges harangok hangzásukat a köpenyükbe vésett különféle réseknek köszönhetik.

A harangjáték után pihenjünk meg a szökőkút partján, majd járjuk körbe a település első írásos említésére emelt oszlopot, melyen Bocskai Istvánt és az általa letelepített hajdúkat láthatjuk.

Ha a város irányába haladunk tovább, útba ejthetjük a Szerelem Kútját, melyet 1995-ben, Matl Péter jóvoltából állítottak fel.

Szerelem kútja
Szerelem kútja – Hajdúszoboszló

Semmiképp se hagyjuk ki a Szilfákalja úti millenniumi szoborparkot sem, ahol megcsodálhatjuk Szabó László – Repülő halak és Győri László – Kútfők című alkotásait. A szoborparkot 2001 szeptemberében avatták fel, és a tervek szerint évente új műalkotásokkal bővül.

A főtérre érve először a II. világháborús emlékmű tárul elénk, majd a Bástya presszó előtt megpillantjuk a Bocskait ábrázoló lovasszobrot. Látogassunk el a Kálvin-tér szélén álló, XV. században épült református templomba is, melyet 1711-1717 között építettek klasszicista stílusban. Szép ereklyéket őriznek itt a látogatók számára, ezek közül is kiemelendő a csillag- és virágdíszes motívummal ellátott Mózes-szék 1816-ból, vagy az 1639-ben készült kenyérosztó tál.

A templom kertjében találjuk az I. világháborús emlékművet, valamint Gönczy Pál, egykori kiváló pedagógusnak a mellszobrát. A templom védelmét korábban sarokbástyákkal erősítették meg, melyek közül az egyiket rekonstruálták.

A templom melletti erődmaradványt is érdemes megtekinteni, és egy kicsit visszautazni gondolatban néhány évszázadot. A fal a régészeti kutatások szerint a XV. században épült, és ezt a hajdúk tovább erősítették. A húsz méter hosszú maradványon megfigyelhetjük a hajdúvitézek által használt körte formájú lőréseket.

Hajdúszoboszló erőd
Erődmaradvány – Hajdúszoboszló

A népművészeti értékek iránt érdeklődőknek igazi élmény lesz a szoboszlói Fazekasház megtekintése. Egykoron Fazekas István alkotott itt, műhelye pedig fennmaradt az utókor számára is. Az ide látogatók nem csak a modern kor előtti kerámia eszközökkel és használati tárgyakkal ismerkedhetnek meg, hanem végignézhetik az egész folyamatot, ahogy a nyersanyagból mestermű készül.

A város nevezetességei közé tartozik a XX. század és a kortárs művészet szellemi értékeit összegyűjtő Hajdúszoboszlói Nemzetközi Modern Múzeum is. A műalkotások szemrevételezése után tekintsük meg múzeum kertjét is, ahol szoborparkot létesítettek.

A Gönczy Pál utcán haladva emlékezhetünk a XVII. századi török bosszúhadjárat hősi halottjaira – emlékművük a szakközépiskola és kollégium parkjánál figyelmeztet a vérzivataros időszakra.

Egy hajdúszoboszlói nyaralás/telelés természetesen elképzelhetetlen anélkül, hogy ki ne próbálnánk a helyi gyógyvíz- és wellness turizmus kínálta lehetőségeket.

Szálláshelyet keres? Mi ezeket ajánljuk >

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email