Kezdőlap Balaton

Balatonszentgyörgy – Csillagvár

1776

A Balaton déli partján, a Keszthelyi-öböl mentén találjuk Balatonszentgyörgy települést, és a hozzá tartozó különleges látnivalót, a Csillagvárat. Ha átutazóban vagyunk a tó északi és déli partja között, érdemes egy kis időt szakítani a vár felfedezésére.

Balatoni nyaralási ajánlatok akciós áron >>

A híres Csillagvár Balatonszentgyörgytől néhány percnyire, egy magaslaton áll. Mintegy 40 méterrel magasodik a Balaton fölé, egyedülállóságához nagyban hozzájárulnak ferdesíkú falai, felvonószerkezete, lövésablakai, valamint sarokbástyás sáncai. Nevét csillag alakú, négy ágú alaprajzáról kapta. Kezdetben úgy vélték, a középkori magyar végvárrendszer eleme volt, de a korabeli dokumentumokból kiderül, hogy csak jóval később, 1820-21 között építtette gróf Festetics László. A környékbeli földesúr vadászlaknak használta a Csillagvárat. Néhány év múlva kiásták a várárkot, elkészült a sánc is, melyek már valódi végvári külsőt kölcsönöztek az épületegyüttesnek.

Menjünk beljebb, és nézzünk szét először a földszinten. Itt máris jónéhány panoptikumszerűen kialakított pillanatképet fedezhetünk fel, melyek a török megszállás korába vezetnek vissza bennünket. Korabeli ruhák és élethű fegyverek segítségével képzelhetjük bele magunkat a 15-16. századi Magyarország világába.

A vár központjában tekinthetjük meg a kapitány, az őr és a pihenőszobákat, és itt találjuk a 30 méternél is mélyebb kutat. A görögkereszt alakú pincerendszerben (kazamatában) pedig a világszámba menő huszármúzeum kapott helyet. Mintegy 150 darab, 80 centi magas katonát láthatunk, időrendi sorba állítva. Vannak itt hun-magyar harcosok, középkori főurak, díszes viseletbe öltöztetett könnyűlovasok, egészen az első világháború katonáiig.

A Csillagvár körül elkerített másfél hektárnyi területen 2006 óta alkotótábor működik, az itt készült műtárgyakat pedig végigszemlélhetjük a kiállításon. A várhoz tartozó karámokban állatsimogató működik, ahol az őshonos magyar állatokhoz közel mehetünk, és a szelídebbeket meg is érinthetjük.

Balatoni nyaralási ajánlatok akciós áron >>

A falakon a korabeli paraszti életforma mindennapi használati tárgyait, eszközeit láthatjuk, a kovácsműhelyben pedig kipróbálhatjuk, mennyire van a vérünkben ez az ősi, nehéz mesterség.

A grófi istálló helyén csárda várja az éhes és szomjas turistákat, majd ebéd után a játszótéren különleges, középkori hangulatot árasztó játékokkal – autógumi-hintával, nyaktilóval, fatornyokkal – szórakozhatunk akár napestig.

Nyitva tartás:
Ápr. 1-től aug. 31-ig minden nap: 10.00 – 18.00
Szept. 1-től okt. 31-ig minden nap: 10.00 – 17.00
Nov. 1-től 2016. márc. 31-ig zárva.

Belépő: gyerekek részére 500 Ft, felnőttek részére 600 Ft – csoportok részére kedvezmény, érdeklődjön telefonon vagy személyesen.

Telefon: 30/59-33-855 (ifj. Országh Béla gondnok)

Cím: 8710 Balatonszentgyörgy, Irtási dűlő

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email