Kezdőlap Balaton

„Balatoni nyaralás” – Stresszoldás magas fokon

2071

„Balatoni nyaralás” – Stresszoldás magas fokon

„Stresszes vagyok, stresszes időszakot élek, nagy a nyomás rajtam…” – Folytathatnánk még a sort sokféleképpen megfogalmazva ugyanazt a hétköznapi jelenséget. A betegség orvosi fogalma új értelmezést nyert a XXI. század elején. Társadalmunk új kihívásokkal állít minket szembe, ezek egyike a stressz, mely komoly egészségügyi kockázatokat rejt, amennyiben nem sikerül megfelelően feloldani vagy kezelni.

Balatoni nyári akciók, most kedvezményes árakon >

Stresszoldó wellness hétvége akciók >

A stressz , mint orvosi fogalom

A szervezetnek az ingerekre adott  nem specifikus válaszát jelölte a stressz, mint klasszikus orvosi fogalom.  Mára a stressz fogalma kissé átalakult, folytonos feszültséget, tartós idegességet jelent, mely a szervezetnek egy állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakciója. A hosszú ideig, folyamatosan fennálló stresszhelyzet komoly egészségügyi kockázati tényezőt jelent. Ki ne ismerné, a már szintén a köztudatba beépült menedzserbetegség fogalmát? Ez a kvázi új keletű kórkép is szoros összefüggésben áll, a menedzsereket terhelő folyamatos stresszhelyzetekkel.

Selye János professzor, úgy fogalmaz: A stressz életünk sava borsa.  Nélküle csak vegetálnánk. Azonban a huzamosabb ideig fennálló, és nem kezelhető stresszhelyzetek gyengítik immunrendszerünket, segítik az öregedéssel járó biológiai folyamatok felgyorsulását, hosszútávon pszichés  és szervi problémák kialakulásához vezetnek.

A stressz veszélyei és tünetei

Bizonyára mindnyájan éreztük már azt, hogy nem bírjuk tovább pihenés nélkül, nagyon kellene egy hosszú hétvége, vagy minimum egy hét szabadság, mikor kiszakadhatunk a „mókuskerékből”. A stressz által okozott figyelmeztető jelek változatosak lehetnek, ám minden tünet esetében igaz, hogy érdemes megvizsgálni az adott élethelyzetet és lehetőséget nyújtani szervezetünknek a regenerálódásra.

Balaton:  Kivételes lehetőségek tárháza

Balatoni pihenés
Balatoni pihenés

A Magyar Tenger számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra vágyóknak.  A pihenésnek alapvetően két formáját különíti el a tudomány. Az aktív pihenést elsősorban a szellemi munkát végzők választják szívesebben, aki ezt a formáját választja a regenerálódásnak, az a választott tevékenység aktív résztvevője. Ilyen lehetőséggel bőven kecsegtet a Balaton környéke, hiszen lehetőségünk van vitorlázásra, úszásra, horgászatra, jetski  használatra, az üdülőövezetben  egyéb sportokat is kipróbálhatunk.

Az aktív pihenés üdítően hat testre és lélekre. Családosok, párok, vagy egyedül esetleg baráti társaságok is élhetnek ezen lehetőségekkel. Akár céges tréningek stresszoldó részét is képezheti egy-egy hosszabb balatoni hétvége, változatos és aktív programokkal. Természetesen, ha Balaton, nem szabad megfeledkeznünk a tavat megkerülő bicikliút jelentőségéről sem.

Akár családosan is hatalmas élményt jelent a kerekezés, festői tájakat fedezhetnek fel a kerékpárosok. Érdemes benézni Szigligetre, és a Tihanyi kaptatón felérve gyalogos túrákat tehetünk a Belső-tó körül. A természet szerelmesei madárleseken is részt vehetnek, és a tanösvényeken végigvezetve csemetéiket, bemutathatják nekik a Balaton növény- és állatvilágának érintetlen szépségeit.

Akik a Balatonra érkezvén inkább a passzív pihenés formáit részesítik előnyben, vagy szívesen kiegészítik a nyaralásuk, vagy szabadságuk aktív részét a passzív pihenés nyújtotta élvezetekkel, nekik is rendkívül színes lehetőségeket nyújt a tó környéke. A Hévízi-tó talán egyetlen hazánkfia számára sem ismeretlen, gyógyhatása egyedülálló, biztos lehet benne bárki, hogy egy hosszabb Hévízen eltöltött szabadság után megújulva, és feltöltődve térhet vissza a mindennapokhoz.

Balatoni nyaralás >

 

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .