Kezdőlap Balaton

Balatoni homokos strandok

70570

Egyre több a homokos balatoni partszakasz.

A Balaton partja természetes állapotában a legtöbb helyen apró homokkal borított, fövenyes szakasz lenne. A mindenki által ismert jellegzetes, vöröses színű parti köveket a 60-as és a 70-es években, a nagyszabású feltöltések és partvédő művek kialakítása idején hordták mai helyükre. A tópart lebetonozásával megakadályozták, hogy a Balaton medre kedvére terjeszkedhessen, melynek hozománya lett a természetességtől igencsak távol álló, esztétikailag sem nyerő szocreál jelleg.

A 20. század elején a déli part tengerparthoz hasonló fövenyes, míg az északi part inkább iszapos volt. Az újrafövenyesítésben rejlő lehetőségeket ma már egyre több Balaton menti település vezetősége szeretné kiaknázni, és évről évre nő az ilyen, természetközeli állapotúnak minősíthető partszakaszok száma.

Ingyenes Balatoni szabad strandok >

A strandok visszahomokosítása kedvezően hat a turizmusra. Egy természetes állapotú szakasz nagyobb vonzerővel bír, és az esztétikai szempontok mellett ökológiai előnyök is érvényesülnek. A fövenyes part ugyanis kedvezőbb feltételeket biztosít a halak ívásához, az elpusztult növénymaradványok pedig könnyebben lebomlanak, ha akadálytalanul kisodródhatnak a partra – ezzel segítve a tó öntisztulási folyamatát.

 Balatoni szállodák ajánlatai >

Népszerű homokos partok

Siófokon, az aranyparti szabadstrandon már több éve homokos partszakasz is várja a nyaralni vágyókat. A gyönyörű fehérhomokot Fehérvárcsurgó mellett bányászták 800-1200 méter mélyről. A sekély víz és a homokos plázs különösen kedvező a kisgyermekes családok számára.

A balatonlellei Napfény strandon 2006 óta élvezhetjük a természetes part örömeit. A part a hajóállomástól nem messze, keleti irányban terül el. Lassan mélyülő, finom homokkal borított szakasz, ahol kedvükre homokozhatnak a család legkisebb tagjai, miközben a szülők napoznak. Lellén a hárommedencés élményfürdő és a hozzá tartozó hullámcsúszda is nagyszerű szórakozási lehetőséget kínál.

balatoni-strand-1
Balatonlellei Napfény strand

Alsóörsön mediterrán jellegű növényzettel igyekeznek a part egy szakaszának Riviéra-jelleget kölcsönözni. A strand sekély vizében biztonságosan fürödhetnek a gyermekek is, hogy aztán a homok csábításának engedve várépítéssel koronázzák a napot.

balatoni-strand-2
Alsóörsi strand

A leghosszabb balatoni homokos partszakasz idén készül el Fonyódon. A partvédőművek elbontása után lidót alakítanak ki, és új fövenyes part várja majd a nyaralókat. A Sándor-telepi strand 200 méter hosszú természetes szakaszához kétezer köbméter bevizsgált homokot szállítanak a helyszínre.

balatoni-strand-3
Fonyódi strand látványterv

Homokos szakaszt az északi part szerelmesei is találnak. Ehhez az ábrahámhegyi strandra kell ellátogatni, ahol a Balatonba torkolló Burnót-patak apró homokszemcsés hordalékából épített természetes fövenyt. A strandot nemrégiben kibővítették, így most már egy hektárnál is nagyobb homokos részt vehetnek igénybe a fürdőzők.

Balatoni szállodÁK ajánlatai >

Ha természetközeli, fövenyes partszakaszon szeretné tölteni jól megérdemelt szabadságát, nem szükséges drága külföldi utakat terveznie, hiszen mindezt a Balaton partján is megtalálja!

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email