Kezdőlap Balaton

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

1661

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, Tihanytól a Kis-Balatonig. Az összesen mintegy 57.000 ha kiterjedésű nemzeti park igazi pannon táj. Az erdők, rétek, lápok mozaikjában páratlanul változatos növény- és állatvilág él.

A Balatonra néző napsütötte hegyoldalakon és a kialudt tűzhányók bazaltján kiváló minőségű, zamatos borok teremnek. A nemzeti park kultúrtörténeti értékeit tekintve szabadtéri múzeumhoz hasonlatos, páratlan tájképi adottságokkal, történelmi emlékekkel.

Jellegzetes természeti értékei közé sorolhatók a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Káli-medence kőtengerei, az Európa Diplomával kitüntetett Tihanyi-félsziget forráskúpjai vagy maga a Balaton. A Ramsari Egyezmény oltalma alatt álló Kis-Balaton madárvilága európai hírű. Kiemelkedően gazdag növény- és rovarvilággal büszkélkedhet a Keszthelyi-hegység, amely több kilométeres barlang labirintusokat rejt. A világhírű Hévízi-tó gyógyfürdőjét a mélyből feltörő termálvizek táplálják.

14 látogatóhelyünk, tanösvényeink, több mint 100 túránk és rendezvényünk, erdei iskola programjaink és a gyermektáborok is az itt fellelhető természeti és kultúrtörténeti értékek varázslatos világának értő és szerető megismerésében segítenek.

Bakonybélben a Pannon Csillagda – a csillagászati turizmus legjelentősebb centruma Közép-Európában – egész évben időjárástól és napszaktól függetlenül várja a látogatókat 3D planetáriumával, professzionális távcsőparkjával, csillagászati és űrkutatási kiállítással, ahol csillagászok kalauzolják a látogatókat. „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012” –ben.

Tihanyban a Levendula Ház – „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2011″ cím büszke birtokosa – minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát, a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.

Földalatti időutazáson vehetünk részt overallos kalandtúra során a Csodabogyós-barlangban Balatonedericsen. A Tapolcai-tavasbarlangban hangulatos föld alatti csónaktúrát tehetünk a város alatt.  A monoszlói Hegyestű bazaltvulkán tetejéről gyönyörködhetünk a balatoni panorámában, sétálhatunk az egykori kráterben. Régi magyar háziállatokat simogathatunk Salföldi Majorban, valamint a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban. „Fekete István nyomában” szakvezetett túrákon vehetünk részt a Kis-Balatonon

További információ a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapján található: www.bfnp.hu

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email