Kezdőlap Balaton

Badacsony, az isteni nedű hazája

4512

A Balaton északi partján barangolva – és persze a déli partról is –  szembetűnő látványt nyújt a különös, koporsó alakú Badacsony-csúcs. A legenda szerint az istenek játékszerei voltak ezek a szokatlan formájú tanúhegyek, mint például a már említett Badacsony, a Gulács és a Szent György-hegy.

Akciós szálláslehetőségek Badacsonyban >>

Kialakulásuk oka valójában prózaibb, de nem kevésbé izgalmas. A Tapolca-medence hegyei egy 4 millió évvel ezelőtti aktív vulkanikus időszak maradványai. A Balaton-felvidéket borító mezozóos kőzetek megsüllyedtek, és az így kialakuló törésvonalakon keresztül talált magának utat a bazaltláva. A hegyek felszíne szép lassan lepusztult, ez a folyamat a mai napig tart. Közel azonos magasságuk jelzi az egykori felszínt, ahol a láva szétfolyt.

Közülük legmagasabb, és turisztikailag is legjelentősebb tanúhegyünk a 438 méter magas Badacsony. A hegy koporsó alakja bizonyítja, hogy itt különösen nagy mennyiségű láva tört a felszínre. Ellentétben például a sokkal meredekebb falú Csobánccal.

Mit érdemes itt megnézni?

A Badacsony és szűkebb környezete kiválóan alkalmas túrázásra, melynek során megismerkedhetünk a hegy különleges természeti adottságaival, élővilágával, és magunkba szippanthatunk egy kis szeletet ebből a különleges mikroklímából, amit a napsütötte délies lejtők és a közeli Balaton alakított ki.

280 méteres magasságig szőlősorok borítják a hegyoldalt. A messze földön híres badacsonyi borok hazája ez! Az egyedi íz- és aromavilágot a laza, termékeny üledék és a temérdek napsütéses óra garantálja.

A hegy tetejére először lankás lejtőkön vezet az új, majd később egyre meredekebb lesz. Igazi kihívás ez, de ha elértük a csúcsot, a látvány minden fáradságért kárpótolni fog bennünket! 438 méteres magasságba érve elérjük a Kisfaludy-kilátót, ahonnan festői kilátás nyílik a Tapolcai-medencére és a körülötte fekvő tanúhegyekre.

Tapolcai-medence

A kilátó három fő turistaútvonalon keresztül közelíthető meg: a Kőkapu felől, a Bujdosók lépcsőjén keresztül és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül. Ha útközben elfáradtunk, tűzrakóhelyek és padok biztosítják a szusszanásnyi pihenőt.

Keressük fel a Badacsony délnyugati oldalán állíttatott kőkeresztet is, melynek névadója Ranolder János veszprémi püspök volt. Csodáljuk meg a szavakkal leírhatatlan balatoni panorámát, majd ereszkedjük egy kicsit lejjebb a Harangozó-börc bazaltoszlopaiig. Ezeket az érdekes képződményeket a népnyelv gyapjúzsákként emlegeti.

Szintén a hegy nyugati oldalán találjuk a Bujdosók lépcsőjét. 464 lépcsőfokon, izzadságos munkával juthatunk fel a tördemici kilátóig, ahol fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk.

Kőkapu

Hatalmas álló és ledőlt bazaltoszlopok, bazalttenger. Jól szemléltetik a természeti erők pusztító erejét. Nem messze innen fakad a Klastrom-kút, melynek ivóvíz minőségű forrásvize télen-nyáron 4-5 fokos. A közelben működött korábban a Szent Imre pálos kolostor, ahol a hagyomány szerint az első szürkebarát szőlőt termelő szerzetesek éltek.

Kisfaludy-ház

Eredetileg Kisfaludy Sándor költő présháza volt a nádtetős épület. A borospince a késő barokk építészet jellegzetességeit viseli.

Info:

8261 Badacsony

Kisfaludy Sándor utca 28.

info@kisfaludyhaz.hu

+36 87 431 016

Rózsakő

Rózsakő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kisfaludy-ház fölött található hatalmas bazaltdarab, mely korábban a Badacsonyról gurulhatott le. Asztalszerű formája különleges hangulatot kölcsönöz a kőnek. Állítólag sokat üldögélt rajta Kisfaludy is Szegedy Rózával. Szerelmespárok, ha szeretnének egybekelni, okvetlenül cselekedjenek a legenda előírásai szerint: „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De elég az is, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak szíve érte fog dobogni.”

Szegedy Róza ház

Kisfaludy Badacsonyban, egy szüret alkalmával ismerte meg későbbi feleségét, Szegedy Rózát. A hozzá íródott verseivel örökre beírta magát a magyar irodalom halhatatlanjai közé. Ez a ház volt közös otthonuk a feleség 1832-ben bekövetkezett haláláig.

Infó:

8261 Badacsony, Kisfaludy S. u. 17.

Tel.: +36-70/456-3726

E-mail: info@szegedyrozahaz.hu

Web: http://www.szegedyrozahaz.hu/

 

Szent István Király Kápolna

A Badacsony oldalában álló kápolnát Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmise keretében szentelte fel 2014. augusztus 13-án. Ezen a helyen korábban bányászlakások álltak, és dolgos kezek tértek itt éjjelente nyugovóra. A kápolna építését az itt élő Kossuth-díjas festőművész, Udvardy Erzsébet szorgalmazta.

Bővebb információ a kápolnáról a badacsonytomaji Szent Imre Plébánián kérhető, +36-87/471-250; http://badacsonytomaj.plebania.hu/

Egry József Emlékmúzeum

Egry Józsefet gyakran csak így emlegetik: A Balaton festője. A tó partjához közel, az Egry-sétányon található a villa, mely a festőnek és családjának adott egykor otthont. A múzeum 1973 óta látogatható, és a csodás tájképek mellett végigkövethetjük Egry életútját is.

Nyitva tartás:

Időszak: 2015. május-szeptember

időintervallum: hétfő kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig

Elérhetőség:

Egry József Múzeum

8261 Badacsony, Egry sétány 21.

tel.: +36-87/431-044

 

Tanösvény

tanosveny

A Badacsony körüli élő és élettelen természeti értékeket legegyszerűbben a jelzett tanösvényen keresztül ismerhetjük meg, melyet a Kisfaludy-ház felől közelíthetünk meg. Kétnyelvű ismertetőtáblák segítségével merülhetünk el a badacsonyi tájhasználat rejtelmeiben, érdekességeket olvashatunk a bazalt formakincsek keletkezéséről és az egykori bányafalakról.

A tanösvény közel 4 kilométer hosszú, önmagába visszatérő út, melyhez szakvezetést is igényelhetünk.

Akciós szálláslehetőségek Badacsonyban >>

Balatoni szállások >>

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email