Kezdőlap Hírek

Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny legmagasabb pontján

1839

Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján, a 938 méteren álló kilátót az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre.

Akciós szállások Észak-Magyarországon >>

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója az erdei ünnepségen elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) támogatásával valósította meg a társaság a Nyugattól keletig a nógrádi erdőkben című programot, amely három helyszínt érintett: látogatóközpontot létesítettek Katalinpusztán, bővítették a Somoskői Vadaspark szolgáltatásait és megépítették Diósjenőn a Csóványosi kilátót.
A program összköltsége 505 millió forint volt, ebből 366 millió az uniós támogatás – tette hozzá.

A vezérigazgató ismertette: a geodéziai mérőtornyot most már kilátóként is igénybe vehetik a turisták.

Magas-tatra-borzsony
Forrás: magas-tatra.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Nógrád Megyei Kormányhivatal kezelésében, az Országos Kék turistajelzés vonalán lévő geodéziai mérőtorony négy oszlopon áll, 22,6 méter magas. A munkák során egyebek mellett acél tartóvázzal szilárdították meg a tornyot és vörösfenyővel borították a kilátót.

A kilátó tetejére 133 lépcső visz fel, a béri andezitoszlopoktól Pilismaróton át a Nagybörzsönyig élvezhető a panoráma, jó időben a Magas-Tátra legmagasabb részeit is lehet látni a diósjenői – Pest megye közvetlen közelségében lévő – kilátóból.

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email