Kezdőlap Wellness

Aromafürdő készítése házilag

2991

Fáradt? Stresszes? Konfliktusokkal teli az élete? Ne aggódjon, nincs egyedül! Manapság a szorongás és a felfokozott izgalmi állapot természetessé vált, és mivel kezdetben nem tapasztaljuk negatívumait, nem is tulajdonítunk neki különösebb figyelmet.

Egészen addig, amíg nem tapasztaljuk a kiégés (burn-out szindróma) jellegzetes tüneteit: alvászavarok, fáradtság, depresszió, sőt, akár szexuális problémák is jelentkezhetnek.

A legjobb akciós wellness ajánlatok >>

Segít az aromaterápia

Az aromafürdőhöz különféle illóolajokat kell a vízbe csepegtetnünk, melyek néhány percen belül kifejtik hatásukat. Szervezetünkbe belégzés után, a tüdőből kiválasztva, illetve a bőrön keresztül jutnak, ahonnan egyenesen a véráramba kerülnek.

Illóolaj típusok

Ma már olyan sokféle olajat használunk aromafürdőhöz, hogy nem is lehet igazán egy kalap alá venni őket. Hatásuk alapján a az illóolajakat a következő csoportokba sorolhatjuk:

Nyugtató hatású olajok: főként a komló, levendula és a macskagyökér tartozik ide, melyeket meleg fürdővízbe csepegtetünk a nyugtató hatás és ellazulás oltárán áldozva. Érdemes lefekvés előtt megejteni egy ilyen fürdőt, hogy az éjszakai pihenésünk zavartalan legyen.

Ellazító hatású olajok: az előző csoporthoz hasonló hatással bírnak. A levendula, citromfű, szénavirág és narancsvirág alapú fürdők előkészítik a nyugodt pihenést, és megszabadítanak a napközben felgyülemlett stressztől.

Élénkítő hatású illóolajok: ha még nincs itt a lefekvés ideje, és egy kis felfrissülésre vágyunk a munkahegy kellős közepén, használjunk eukaliptuszt vagy rozmaringot, és újult erővel folytathatjuk bokros teendőinket.

Bőrápoló olajok: a bőrünket kényeztető olajok feladata a test ellazítása és a stresszoldás. Leggyakoribb képviselőjük a zabszalma, cickafark és a kamilla.

Reumás panaszok enyhítésére: egyes növények olajai kedvező hatással vannak az ízületi fájdalmakra, ilyen például a fenyőolaj és a terpentinolaj.

A fürdő elkészítése

Az illóolajas fürdőhöz először is engedjük tele a kádat kellemesen meleg, de semmiképp sem forró vízzel. Keverjünk el 5-10 csepp illóolajat egy evőkanál tejben vagy habfürdőben, és öntsük bele a fürdővízbe.

Vegyünk kezünkbe egy jó könyvet vagy magazint, tegyünk be egy kis nyugtató zenét, és adjuk át a terepet az élvezetnek. Az aromafürdőt jó alkalom lehet párok számára is, ilyenkor a külvilágot és a mindennapi gondokat kizárva végre jut egy kis időnk egymásra is.

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email