Kezdőlap Hírek

A Velencei-tó titkai

5007

A Velencei-tó hazánk harmadik legnagyobb területű természetes állóvize. Turisztikai jelentőségét tekintve a Balaton árnyékából valószínűleg sosem fog kilépni, de azért bőven akad itt is látnivaló és program egyaránt.

Szállások a Velencei-tó partján >>

A Velencei-tó egyik hatalmas előnye, hogy sokkal közelebb van a fővároshoz. A 40-50 kilométeres út Budapestről indulva fél óra alatt megtehető. Ha nem vágyunk a balatoni zsúfoltságra, válasszuk úti célul a strandolásra és természetjárásra ugyancsak kiválóan alkalmas Velencei-tavat.

Szörfözés – Velencei-tó

Vize gyógyvíz minőségű

Kevesen tudják, hogy a Velencei-tó gyakorlatilag Magyarország legnagyobb gyógyfürdője. Vize nátriumban és magnéziumban rendkívül gazdag, melynek következtében a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. Nagyon jó hatással van a reumás panaszokra is.

Nyáron akár 26 fokos is lehet

Velencei-tó

A Velencei-tó Európa egyik legmelegebb tava. Mindez egyrészt sekélységéből adódik – 26 km2-es területéhez mindössze 1,5 méteres átlagos mélység párosul. Ez épp feleannyi, mint a Balaton közepes mélysége.

Erre még egy lapáttal rátesz a magyarországi viszonylatban magasnak számító napsütéses órák száma (évente 2050 óra), így könnyen megérthető, miért melegszik fel olyan gyorsan a tó vize nyáron.

Átlagosan 100 évente egyszer kiszáradt

Amíg nem voltak az emberiség birtokában komolyabb vízszabályozási eszközök, a tó rendszeresen kiszáradt. A heves esőzések után gyakran kiöntött medréből, elöntve a környező földeket és lakott területeket. Kiszáradásra legutóbb az 1863-66-os nagy szárazság idején volt példa, ekkor a Fertő-tó is hasonló sorsra jutott.

Ma már nem kell tartanunk a Velencei-tó vizének eltűnésétől. Az 1960-as években kezdődött vízszabályzási munkálatok során létrehozták a Zámolyi (1971) és a Pátkai-tározót (1975), valamint a Dinnyés-Kajtori csatornán a dinnyési zsilipet.

Madárparadicsom

A Velencei-tó 40 százalékát nádas fedi, ez pedig remek búvó- és fészkelőhelyül szolgál a vízi madarak tömegének. A tó délnyugati részén található Velencei-tavi Madárrezervátum büszkélkedhet a legnagyobb fajgazdagsággal. Az 1958 óta védett területen a következő fajokat figyelhetjük meg: nagykócsag, kanalasgém, búbos vöcsök, kisvöcsök, nyári lúd, vetési lód, dankasirály, vízityúk, tőkés réce, bütykös hattyú; a ragadozók közül pedig a barna és a kékes rétihéja.

A horgászbotot se hagyjuk otthon

Velencei-tavi horgász barátaink elmeséléséből tudjuk, hogy a tó kedvező életfeltételeket biztosít a kapitális példányok számára. Minden évben fognak itt rekordlistás halakat, melyeket jó sporthorgász módjára illik visszaengedni. Aki a Velencei-tavon szerencsét próbál, jó eséllyel szákolhat meg méretes pontyot, amurt, harcsát, balint, süllőt, csukát, és megannyi keszeget és kárászt. Ritkább, de horogra akadva, fárasztása közben óriási élményt nyújt az angolna szívós védekezése.

velencei-to-horgaszat
A Velencei-tavon engedélyezett a csónakról való horgászat, de szép sikereket érhetünk el a partról fenekezve is. A sportszerűbb megoldások hívei pedig pergetéssel üthetnek rajta a ragadozó halak rejtekhelyein.

Családi wellness luxuskörnyezetben

Nem csak a szép környezet felfedezése lehet örök élmény. Ha a kempingezésnél, vagy egy apartmannál többre, jobbra vágyunk, választhatunk a Velencei-tó környéki szállodák egyik legnépszerűbbje, a gárdonyi Vital Hotel Nautis **** akciós ajánlatai közül.

nautis-1
Vital Hotel Nautis – Gárdony

A kétszintes wellness centrumban a bőség zavarát érezzük, ha végigfuttatjuk szemünket a frissítő és pihentető programok során. Nézzük csak, milyen kényeztetéseket vehetünk itt igénybe:

 • Lávaköves masszázs
 • Sportmasszázs
 • Svédmasszázs
 • Talpmasszázs
 • Kismama masszázs
 • Hátmasszázs
 • Gőzfürdő
 • Tepidarium
 • Sóbarlang
 • Élményfürdő
 • Élményzuhany
 • Illóolajos Fürdő
 • Kleopátra-fürdő
 • Kávé Kezelés
 • Méregtelenítő kezelések
 • Tepidárium

További információk, szállásfoglalás itt >>

Töltsön el egy kellemes hétvégét, vagy akár több hetet is családjával a meseszép Velencei-tó partján, pihentető wellness és luxus kíséretében!

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email