Kezdőlap Hírek

A biztonságos pezsgőfürdőzésért

1370

Pezsgőfürdő Magyarországon  évente  körülbelül  harminc  legionella  baktérium  miatti  megbetegedést észlelnek.

 Wellness a két ünnep között >>

 Szilveszteri ajánlatok >>

 E súlyos fertőzések számának csökkentése érdekében született meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, ami olyan fürdőüzemeltetőket, kórházakat és olyan egyéb intézményeket érint, ahol a vendégek vagy a betegek számára pezsgőfürdőzési lehetőség van.

Bár a rendelet három hónap múlva életbe lép, az intézmények egy éves türelmi időt kaptak a megfelelő lépések elvégzésére.

Vargha Márta, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, a legionella olyan baktérium, amely leginkább épített környezetben szaporodik olyan helyeken, ahol meleg pangó víz van”. Akkor jelent fertőzési kockázatot, ha apró vízcseppecskék keletkeznek, amelyek tartalmazzák ezt a baktériumot, mivel ezeket belélegezve meglehetősen súlyos betegség is kialakulhat, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladás is.

A rendelet kórházak és a szállodák melegvíz-hálózatára vonatkozik, azon fürdőkre, amelyek hőmérséklete 30 foknál melegebb és vízcseppeket képeznek – tehát a pezsgőfürdőkre és élménymedencékre -, valamint a nedvesen fűtő tornyokra, ahol vízkipárolgás történik. “Ezekre konkrét vizsgálati gyakoriságot ír elő a rendelet. Meghatározza emellett azokat a határértékeket, amelyek meghaladása esetén különböző beavatkozásokat kel tenniük az üzemeltetőknek” – mutatott rá Vargha Márta.

Mikor lehet halálos a legionella fertőzés?

A betegséget a Legionella pneumophila baktérium vagy más legionellafajok belélegzése okozza. A súlyos kimenetű tüdőgyulladással együtt járó kórképet először 1976-ban írták le, amikor egy philadelphiai veterán katonai találkozón a légkondicionálóban tenyésző baktériumok 34 ember halálát okozták.

A legionella baktériumok persze nem csak a légkondiban találhatók meg. Előfordulnak szinte minden háztartási és ipari vízrendszerben. Bajt akkor okoznak, ha nagy mennyiségben akadnak fenn a felső légutakon. Ekkor influenzaszerű tüneteket tapasztalhatunk. A kórokozó csak inhalálással fertőz, az ivóvíz fogyasztásával nem.

Ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, egy gyengébb immunrendszerű személy számára az eset végzetes is lehet. A legionella fertőzés súlyos tüdőgyulladást, emésztőszervi és idegrendszeri megbetegedéseket is okozhat.

A betegség lappangási ideje 2-10 nap, és elsősorban a felnőtt korosztályt érint. Bár antibiotikumokkal jól kezelhető, a betegek 10-15 százaléka ennek ellenére is meghal. Ezért tekinthető kiemelten fontosnak a nagyszámú vendég által látogatott vizek minőségének folyamatos ellenőrzése.

Azokban a közintézményekben pedig, ahol megbetegedés már előfordult, 60 fok fölé kell melegíteni a vizet, hogy a kórokozók biztosan elpusztuljanak. Emellett fontos, hogy a vízvezetékrendszer technikailag tökéletes legyen, karban tartsák és rendszeresen tisztítsák az itt működő légkondicionáló berendezéseket.

 

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email