Kezdőlap Balaton

10 érdekesség a Balatonról

9177

A Balaton Magyarország legnagyobb tava, és a nyári üdülőszezon legkedveltebb hazai célpontja. Azt szinte mindenki tudja róla, hogy viszonylag sekély, könnyen felmelegedő állóvíz, melynek következtében remek strandolási lehetőséget biztosít. Jöjjön most 10 olyan balatoni érdekesség, amit kevesebben ismernek.

Balatoni szállodák akciós ajánlatai >

10 érdekesség a Balatonról

1. Korábban itt tenger hullámzott. A magyar tenger kiterjedése néhány millió évvel ezelőtt sokkal, de sokkal nagyobb volt a mostaninál. A Kárpát-medence szinte teljesen víz alatt volt, csak a középhegységek képeztek benne kisebb-nagyobb kiterjedésű szigeteket. Ezt volt az ősi Pannon-tenger. A világtengerrel való kapcsolatát időközben elveszítő hatalmas víztömeg először kiédesedett, majd a beleömlő folyók szép lassan feltöltötték hordalékukkal. A Pannon-tenger 9 millió évig „élt”.

2. A tó medrére merőleges északnyugati szelek akár 2 méteres hullámokat is képesek kelteni. Miután a szél elült, a hullámok még 2 óráig fodrozzák a viztükröt.

3. A Balaton vize nem teljesen édesvíz. Tartalmaz természetes ásványi sókat, így a fagyáspontja is némileg alacsonyabb, mint 0 Celsius (-0,0177 fok).

4. A Badacsony déli lejtőjén olyan meleg éghajlat uralkodik, hogy a szőlő mellett néha a füge is beérik. A tó víztükre a ráeső napsugárzás jelentős részét visszaveri, ezzel biztosítva az északi part szőlőtermésének zamatát. Itt egyébként évente 2000 órát süt a nap, pont annyit, mint a Francia Riviérán.

5. A Balaton környékén már a rómaiak korában is fejlett mezőgazdasági tevékenység folyt. Írásos emlékek bizonyítják, hogy Galerius császár a tó mocsaras partjait lecsapoltatta, hogy ezt követően a területet művelés alá lehessen vonni.

6. A tó a történelem során már többször kiszáradt. 1867-ben annyira alacsony volt a vízszint, hogy több helyen át lehetett gyalogolni az északi partról a délire. A víz szintje jelenleg stabil, de emberi beavatkozás nélkül a Balaton idővel feltöltődne hordalékkal, és elmocsarasodna.

7. Ahhoz, hogy a mederben található 1800 millió köbméternyi vízmennyiség teljesen kicserélődjön, két évre van szükség. A Balaton legfontosabb tápláló vízfolyása a Zala, illetve rajta kívül még mintegy 30 kisebb állandó és időszakos vízfolyás torkollik bele. A fölösleget a Sió csatorna vezeti le, melynek zsilipjével szabályozható a tó vízszintje.

8. A Balaton közelében mintegy 150 ezer állandó lakos él, de üdülőszezonban ez a szám a duplájára nő.

9. Ha a Balatonnál nyaralunk, szánjunk legalább egy napot a Kis-Balaton felfedezésére. Ez egykoron a Balaton része volt, de a 19. század szabályozási munkálatai miatt a vízszint jelentősen csökkent, és a Kis-Balaton hasznos szűrőfunkciója is szinte teljesen odalett. A 70-es években egy helyreállítási program keretében növelték a vízzel borított területet, és a Kis-Balaton fokozottan védett természeti érték, melyet csak korlátozottan, és felügyelettel látogathatnak a turisták.

10. A Balaton környéke a Bakony és az Alpok közelségének köszönhetően az ország legtisztább levegőjű területei közé tartozik. Egy kéthetes nyaralás a Balaton partján jelentős mértékben képes enyhíteni a krónikus légúti betegségben szenvedők panaszait.

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email