Kezdőlap Hírek

Hogyan éld túl a húsvétot hízás nélkül?

1952

A húsvét – a karácsony mellett – nem éppen arról híres, hogy az önmegtartóztatást hirdetné. A hagyományos húsvéti ételek többsége rengeteg kalóriát tartalmaz, és ha nem vigyázunk, bizony egy hétvége alatt is könnyedén felszaladhat jónéhány plusz kiló. Mit lehet ez ellen tenni? Összegyűjtöttük a legfontosabb instrukciókat.

Kerüld az alkoholt 

Sokan úgy vélik, hogy kalóriát csak a szilárd ételek tartalmaznak. Ez óriási tévedés! Példának okáért az alkoholtartalmú italok jelentős mennyiségű szénhidrátot és ebből kifolyólag sok kalóriát tartalmaznak. Nézzünk néhány példát:

Sörök (100 ml): 20-60 kalória

Borok (100 ml): 60-250 kalória

Likőrök, röviditalok (100 ml): 120-400 kalória

Jól látszik, hogy a sörök egy nagyságrenddel kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a likőrök és röviditalok, de a borokhoz képest is mindössze fele- vagy harmadannyit.

 

Inkább menekülnél a locsolók elől?

Segítünk szállást találni! >>

 

Sovány húsokat válassz 

Nem kötelező a legzsírosabb sertéshúsokból, sonkákból készíteni a főfogásokat. Próbáld ezeket lecserélni grillezett, vagy sütőzacskóban elkészített csirkére vagy halra.

Míg a csirkemell zsírtartalma csak egy százaléknyi, a sertéslapockáé elérheti a 25%-ot is. A grillezett húsok pikáns ízével megreformálhatod a sok éve változatlan húsvéti menüt.

Édességet ne fogyassz magában!

A húsvét desszert nélkül elképzelhetetlen. Nyugodtan kóstold meg a legcsábítóbb süteményeket, de sokat tehetsz az elhízás ellen, ha ezt okosan teszed. Soha ne fogyassz magában egyszerű szénhidrátot! Az így bevitt magas glikémiás indexű cukorfélék ugyanis túl gyorsan emelik meg a vércukrot, heves inzulinreakciót okoznak, ami egyenes utat jelent az elhízás felé.

Ezt a vércukor-ingadozást csökkentheted, ha a süteményeket, édességeket komplex étkezésekkel együtt fogyasztod. Az összetett szénhidrátok (rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér) és a húsfélék lassítják a cukor felszívódását, csökkentve a zsírfelhalmozódás veszélyét.

 

Égess több kalóriát!

Ha nem szeretnél lemondani a húsvéti lakomáról, de hízni sem akarsz, meg kell növelned a kalóriaveszteségedet. Egyszerű ez, hiszen a több bevétel mellé nagyobb kiadás szükséges az egyensúly megtartásához.

Tippünk: tempós séta 40-60 percig éhgyomorra. A gyaloglás olyan mozgásforma, melyhez a szükséges energiát zsírraktárainkból nyerjük. Ha máskor nem is műveled, a nagy zabálás napján érdemes vele elégetned 3-400 plusz kalóriát.

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email