Kezdőlap Életmód

Ezt kell tenned, ha karcsú szeretnél maradni

3181

Nincs a Földön olyan ember, aki ne szeretne tökéletes testet. Bár a közhiedelem a hölgyeket tartja hiúbbnak, igazából a két nem között e tekintetben nincs nagy különbség. A férfiak izmosabb és persze szálkásabb testről álmodoznak, míg a nők központi témája a zsírégetés és az ebből következő feszesség elérése, illetve megőrzése.

A külső megjelenés óhatatlanul is nagyobb súllyal esik latba, amikor strandra készülünk, vagy éppen egy wellness szálloda medencéjében tárulkozunk ki ismeretlenek előtt.

Csodaszerek nincsenek

Azt már az elején leszögezhetjük, hogy ha valaki azzal a szöveggel próbál valamilyen fogyasztószert vagy eszközt ránk sózni, hogy ennek segítségével elérjük a célunkat, akkor nem árt az illetőt messze elkerülni.

Léteznek hasznos segédeszközök, de a diéta alapkövei nem ezek. Érhető, hogy mindenki keresi a gyors és egyszerű megoldást, de ilyen csak a mesében létezik. A túlsúly mértékétől függően idő, elszántság és persze némi tudás szükséges ahhoz, hogy testünk előnyösen változzon.

A tartós fogyáshoz életmódváltás szükséges, melynek két fontos pillére van:

1. Megfelelő étrend

Az természetesen alap, hogy hűtőnkből száműzzük a finomított cukrokat és a finomlisztből készült élelmiszereket (édességek, cukrozott gyümölcslevek, üdítők, nem teljes kiőrlésű péksütemények), és a telített zsírt tartalmazó ételeket is érdemes kerülni (felvágottak, zsíros húsok és sajtok).

dietaÉrdemes 3 óránként bevinnünk az étkezéseket, így testünk nem fog raktározó üzemmódba állni. Minden étkezés tartalmazzon valamilyen sovány, állati (tehát teljes értékű) fehérjeforrást. A célnak megfelel szinte az összes halféle, csirkemell, tojásfehérje, esetleg sovány túró, vagy alacsonyabb zsírtartalmú sajtok.

A szénhidráttal bánjunk óvatosan, és a nap második felében a mindig állandó fehérje mellé energiapótlásként inkább telített zsírsavakat fogyasszunk (lenmagolaj, olívaolaj). Természetesen az este 6 utáni étkezési tilalom téves és káros is. Addig táplálkozunk, amíg ébren vagyunk, de késő délutántól már érdemes a szénhidrátot zsírra cserélni, így csökkentve minimálisra az elhízásért felelős inzulinreakció mértékét.

Érdemes áttanulmányozni a kalóriatáblázatokat, és kiszámolni a napi tápanyagszükségletet a testsúlyunk alapján. Ez az étrendminta jó lesz kiindulási alapnak:

2. Rendszeres testmozgás

A legjobb zsírégető mozgásforma az aerob edzés. Jellemző rá a monoton, alacsony intenzitású munkavégzés, tipikus példái a tempós gyaloglás vagy a közepes sebességű kerékpározás. Lényeg, hogy számottevő izommunkát ne végezzünk, így szervezetünk a szükséges energiát nem az izmokban tárolt glikogénből nyeri, hanem elkezdi bontani a zsírraktárakat. Ezt a célt szolgálja a telítetlen zsírok fogyasztása is:. ha testünk úgy véli, hogy van bőven utánpótlás, akkor bátrabban nyúl a zsírszövethez. Heti 3×45 perc aerob edzés már látványos eredményt hoz.

A feszes test alapja a megfelelően fejlett izomzat. Hiába próbálkoznánk narancsbőr elleni krémmel, vagy elektromos csodaszerekkel, könnyen belátható, hogy a zsírszövetet nem tudjuk formázni. Izmaink viszont ha legalább heti 3 alkalommal megkapják a szükséges terhelést, formás alakkal hálálják meg a törődést.

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email