Kezdőlap Hírek

A biztonságos pezsgőfürdőzésért

701

Pezsgőfürdő Magyarországon  évente  körülbelül  harminc  legionella  baktérium  miatti  megbetegedést észlelnek.

 Wellness a két ünnep között >>

 Szilveszteri ajánlatok >>

 E súlyos fertőzések számának csökkentése érdekében született meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, ami olyan fürdőüzemeltetőket, kórházakat és olyan egyéb intézményeket érint, ahol a vendégek vagy a betegek számára pezsgőfürdőzési lehetőség van.

Bár a rendelet három hónap múlva életbe lép, az intézmények egy éves türelmi időt kaptak a megfelelő lépések elvégzésére.

Vargha Márta, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, a legionella olyan baktérium, amely leginkább épített környezetben szaporodik olyan helyeken, ahol meleg pangó víz van”. Akkor jelent fertőzési kockázatot, ha apró vízcseppecskék keletkeznek, amelyek tartalmazzák ezt a baktériumot, mivel ezeket belélegezve meglehetősen súlyos betegség is kialakulhat, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladás is.

A rendelet kórházak és a szállodák melegvíz-hálózatára vonatkozik, azon fürdőkre, amelyek hőmérséklete 30 foknál melegebb és vízcseppeket képeznek – tehát a pezsgőfürdőkre és élménymedencékre -, valamint a nedvesen fűtő tornyokra, ahol vízkipárolgás történik. “Ezekre konkrét vizsgálati gyakoriságot ír elő a rendelet. Meghatározza emellett azokat a határértékeket, amelyek meghaladása esetén különböző beavatkozásokat kel tenniük az üzemeltetőknek” – mutatott rá Vargha Márta.

Mikor lehet halálos a legionella fertőzés?

A betegséget a Legionella pneumophila baktérium vagy más legionellafajok belélegzése okozza. A súlyos kimenetű tüdőgyulladással együtt járó kórképet először 1976-ban írták le, amikor egy philadelphiai veterán katonai találkozón a légkondicionálóban tenyésző baktériumok 34 ember halálát okozták.

A legionella baktériumok persze nem csak a légkondiban találhatók meg. Előfordulnak szinte minden háztartási és ipari vízrendszerben. Bajt akkor okoznak, ha nagy mennyiségben akadnak fenn a felső légutakon. Ekkor influenzaszerű tüneteket tapasztalhatunk. A kórokozó csak inhalálással fertőz, az ivóvíz fogyasztásával nem.

Ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, egy gyengébb immunrendszerű személy számára az eset végzetes is lehet. A legionella fertőzés súlyos tüdőgyulladást, emésztőszervi és idegrendszeri megbetegedéseket is okozhat.

A betegség lappangási ideje 2-10 nap, és elsősorban a felnőtt korosztályt érint. Bár antibiotikumokkal jól kezelhető, a betegek 10-15 százaléka ennek ellenére is meghal. Ezért tekinthető kiemelten fontosnak a nagyszámú vendég által látogatott vizek minőségének folyamatos ellenőrzése.

Azokban a közintézményekben pedig, ahol megbetegedés már előfordult, 60 fok fölé kell melegíteni a vizet, hogy a kórokozók biztosan elpusztuljanak. Emellett fontos, hogy a vízvezetékrendszer technikailag tökéletes legyen, karban tartsák és rendszeresen tisztítsák az itt működő légkondicionáló berendezéseket.

 

Oszd meg ismerőseiddel is!
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email